Pengaregn till lokala projekt

Närmare en miljon kronor delades ut till olika projekt av Facebook under tisdagen. ”Vi trodde först att det inte var sant”, säger Ann-Helene Johansson från Tunaskolan som fick ett av bidragen.

Glada. Agneta Casttel, Jenny Nyman och Ann-Helene Johansson fick ta emot ett bidrag på 97 000 kronor.

Glada. Agneta Casttel, Jenny Nyman och Ann-Helene Johansson fick ta emot ett bidrag på 97 000 kronor.

Foto: Amanda Liikamaa

Luleå2016-03-15 23:09

Det är Facebook som för tredje året i rad delade ut bidrag till lokala samhällsengagemang i Luleå. Tanken är att programmet ska bidra till att ge barn och ungdomar i närområdet möjligheten att bredda sina intressen med fokus på teknik, kultur samt miljö och kultur.

Lokala föreningar, skolor och organisationer har under en tid kunnat skicka in projektförslag till Facebook och ansöka om bidrag för projekten. Och under tisdagskvällen presenterades totalt 13 pristagare – som får dela på sammanlagt 900 000 kronor.

– Det känns väldigt kul att vi kan vara med och bidra till dessa projekt som ger många barn och ungdomar chansen att lära sig mer om vad teknik kan möjliggöra. Det ska bli roligt att följa projektens utveckling under året, säger Joel Kjellgren, platsansvarig för Facebook Luleå Datacenter.

LÄS MER: Alla 13 projekt – så mycket pengar fick de

En av vinnarna blev Tunaskolan och där för att ta emot priset var Agneta Casttel, Jenny Nyman och Ann-Helene Johansson. De var första gången de sökte bidrag och fick veta för drygt en vecka sedan att det skulle få ta emot ett bidrag på 97 000 kronor.

– Vi trodde först att det inte var sant när vi fick mailet. Nu kan vi förvekliga det vi tror på och utveckla elevernas kunskap, säger Ann-Helene Johansson.

De vill med sitt projekt, som inriktar sig till mellanstadiet på Tunaskolan, ge eleverna möjligheten att behärska digitala verktyg. Detta eftersom de anser att teknik i dag finns bakom allt och viktigt att lära ut.

– Vi har sett att det finns en stor skillnad mellan olika grupper och vi vill att alla barn ska ha samma förutsättning, säger Johansson.

För tidigare har de inte haft den möjligheten att erbjuda eleverna eftersom pengarna har fattas. Men nu när det inte längre är ett problem ska de först och främst köpa datorer till eleverna, och sedan ta det vidare därifrån.

Peter Parnes och Agneta Hedenström är grundare till den ideella föreningen Luleå Makerspace som fick ta emot ett bidrag på 65 000 kronor. Pengar som de kommer använda för att arrangera maker-klubben som ska inrikta sig till ungdomar mellan 11 till 16 år.

– Där ska de lära sig att använda digitala produkter, från idé till färdig produkt, säger Peter Parnes.

– Så vi får fram unga nya företagare i framtiden.

Det är tredje året i rad de får ta emot ett projektbidrag från Facebook.

– Vi ser det som en kvittens att vi gör något bra för Luleå, säger Parnes.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om