"Pekka" Lindmark fyller 55 - då flyger han upp i taket...

Två av Kirunas största profiler genom tiderna, målvakterna Göte Wälitalo och Pekka Lindmark. Bilden är tagen 1968 av tränaren Tage Andersson.

Två av Kirunas största profiler genom tiderna, målvakterna Göte Wälitalo och Pekka Lindmark. Bilden är tagen 1968 av tränaren Tage Andersson.

Foto: Tage Andersson

Luleå2011-11-07 06:00

Peter "Pekka" Lindmark, Piteå, fyller 55 år i morgon, tisdagen den 8 november.

Såsom många andra hjältesagor så börjar det i Matojärvis islada. Kiruna AIF hade två lovande unga målvakter, Pekka Lindmark och Göte Wälitalo, som bägge brann för burväkteriet. Tränaren löste problemet med att en fick spela ute och den andra stå i mål, efter varje match skedde en rockad.

Men grabbarna kände sig inte nöjda med konstruktionen - det hela löste sig med att Pekka gick till rivalen IFK. De följande åren pekade hans utvecklingskurva brant uppåt. Timrå IK spelade i samma serie, medelpadingarna var ett hårdsatsande lag med massor av namnkunniga spelare. I matcherna mot Kiruna var de helt överlägsna spelmässigt men på resultattavlan var det alltid en jämn drabbning. Snacket gick i Timrålaget:

- Den där jävla målvakten Pekka eller vad han nu heter, han är ju fan i mej, helt sanslös. Det är omöjligt att få hål på honom.

Värvad till Timrå
Följaktligen blev han 1979 värvad till Timrå, 23 år gammal, där blev han snabbt publikens gunstling. Fastän han spelade i division ett fick han året efter kränga på sig den gula Tre Kronor-tröjan. Landslagsledningen fattade direkt, "den där Pekka kan man tro är lite loj, men det är ingen dussinmålvakt".

1984 skrev han på för Färjestads BK och blev ett så kallat ettårsfall, Timrå vägrade släppa honom.

- Jag hade lägenhet i Karlstad men fick inte spela med dem. Jag kunde inte gå ett helt år utan att spela, då hade jag blivit väldigt ringrostig. Jag fick åka tillbaks till Timrå och spela med dem det året, berättar Pekka.

Hockey-VM
1981 vid hockey-VM i Göteborg fick han sitt internationella genombrott. Han korades till turneringens bästa målvakt. Han spelade då för Timrå i Division ett! Vid VM-86 blev han åter vald till bästa burväktare. Fem gånger under 80-talet blev han utnämnd till elitseriens bästa målvakt.

Han var den typ av målvakt som har gåvan att ju mer matchen gällde, desto stabilare blev hans spel. En oförglömlig match var när Tre Kronor spelade 2-2 i gruppslutspelsmatchen mot Sovjet vid Hockey-VM i Wien 1987. När "ryssfemman" dunkade på som mest höll Pekka svenskarna kvar i matchen. I slutminuten kom Tomas Sandströms förlösande 2-2 mål. Sverige blev sedan världsmästare bland annat genom att besegra Kanada med 9-0.

Malmö
Dina bästa hockey år?

- Det är tiden i Malmö, jag spelade där åren 1988-97. Vi gick upp i elitserien och blev svenska mästare två gånger. Percy Nilsson gillade jag, vi hade aldrig några problem. Visst är han lite udda men han är okej. Det var ett jävla publiktryck på matcherna.

Malmö vill hedra sin hjälte. På tisdag är hallen fullsatt i matchen mot Leksand och Pekka fyller år, då ska hans tröja upp i taket - en present som heter duga. Tröja nummer ett blir därmed fridlyst hos malmöiterna.

Percy Nilsson säger i Sydsvenskan: "Ska någons tröja upp i taket så är det Pekkas".

Spontant tal
Har du förberett talet?

- Det får bli något spontant, det blir bäst så.

Du välte buren i en match mot Luleå. Är du en showman?

- Tjaa, vi låg ju under med stora siffror och Johan Rosén kom fri med mig. Jag tänkte "nu stänger jag butiken för idag". Det blev uppskattat av publiken. Showman vet jag inte jag är som jag är.

Träning?
Är du lika loj som det framställs i media?

- Jag har väl inte älskat att träna men nog tränade jag. Jag har gillat och att spela matcher, då har jag tänt till. Jag hade inte blivit något bättre med mer träning. Definitivt inte!

Blev du förmögen på hockeyn?

- Ingalunda! Jag är 20 år för gammal.

Hur är formen?

- Inte tar jag många löpsteg och det blir väl en 10-15 cigaretter om dagen.

I mästarnas mästare blev du folkets favorit.

- Jag var mig själv bara, tog det glatt. Jag försökte men insåg snabbt vilka begränsningar jag hade. Tydligen tilltalar det svenskarna.

Vilket lag håller du på i Elitserien?

- Luleå och Skellefteå, jag bor ju mitt emellan. I allsvenskan är det Malmö som gäller.

Hur kommer det sig att du bor i Piteå?

- Morsan bodde i Piteå och skulle sälja huset. Jag hade just slutat med hockeyn i Malmö. Så vi tänkte det är väl inget konstigt med att och bo i Piteå. Så vi packade våra pinaler och på den vägen är det.

Hur ska du fira?

- Det blir att äta lite god mat i någon vip-loge på Malmö Arena i samband med tröjhissningen.

Du är född i skorpionens tecken. De är njutningsfulla, hämndlystna och sexgalna.

- Jaa, jag gillar att äta och dricka gott. Hämndlysten är jag definitivt inte. Sex är mysigt men jag vill inte kalla mig galning, det finns väl grader he, he.

Det finns ett gammalt ordspråk "haren går alltid tillbaka till upptaget " och Pekka är åter på isen. Det är han som kör ismaskinen i Noliahallen i Piteå, det ingår i hans vaktmästarsyssla.

Det finns bara en Pekka Lindmark och han bor i Piteå. I morgon fyller han 55 år. Hipp, hipp.

Namn: Rolf Peter Lindmark

Ålder: 55 år i morgon.

Bor: I hus i Piteå.

Klubbar: Kiruna AIF, IFK Kiruna, Timrå, Färjestad, Malmö

Meriter: Stor grabb i ishockey, nummer 119. SM-guld 86, 88, 92, 94, VM-guld 87, 91. SM-silver 87. VM-silver 81, 86. Canada Cup-silver 84. OS-brons 88. Guldpucken 81. Guldhjälmen 87. VM:s bästa målvakt 81.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om