Läkaren, som är erfaren i yrket och har arbetat på Sunderby sjukhus i ett antal år, vill vara anonym på grund av sin arbetssituation.
Läkaren hävdar att krisen i förlängningen medfört att gränserna för det tillåtna har flyttats. Många gånger är det unga och oerfarna läkare som tvingas ta beslut utifrån "vem är sämst nu?"
När patienter väl hamnar på exempelvis kirurgmottagningen är de ofta i riktigt dåligt fysiskt skick.
– Det som är det stora problemet, vid sidan av att patienter kommer till skada, är att det har skett en "glidning". De unga läkarna förstår inte hur nära gränsen de balanserar. Patienterna far illa, säger läkaren och fortsätter:
– För 20 år sedan var det inte tal om att stryka en operation. Nu kastas det om hela tiden.
Moa Bjerner, är ytterst ansvarig för akutmottagningen som divisionschef. Hon konstaterar att problemet spänner flera år tillbaka i tiden och att det vidtagits massor av åtgärder, utan att komma hela vägen.
– Vi måste jobba mycket bredare, sjukhuset och hela regionen. Fokus behöver ligga på att åtgärda vårdplatsbristen.
Ett utökat samarbete med kommunen, äldrevården och hemsjukvården är den enda vägen, menar hon. Insatser måste ske i hela kedjan.
Påståendet om att patienter far så illa på akuten att de sedan inte kan opereras, kommenterar hon så här:
– En av våra åtgärder som har vidtagits är ju att öka bemanningen, och att vi har öppnat akutvårdsplatser. För att man ska kunna ha ett förlängt mottagande. Där finns det sängar, läkemedel och man får mat. Så att man ska säkra de här sakerna som är risker, inte minst för våra sköra äldre.
Henrik Borg är ordförande i Sveriges yngre läkares förening, Sylf, i Norrbotten. Han konstaterar att det till stor del är just unga vikarierande underläkare, AT- och bastjänstgörande läkare som arbetar på akutmottagningar runt om i landet, inklusive Sunderby sjukhus.
– Det är redan från början en utmanande position som ställer höga krav på närvarande seniora kollegor, som kan stötta och vägleda i klinisk handläggning och beslutsfattande, skriver Henrik Borg, som befinner sig på resa, i ett sms.
Han fortsätter:
– Den uppgiften blir givetvis svårare om patientflödet inte fungerar och man därutöver tvingas hantera kvarliggande patienter som inte får komma till en avdelning.
Vi har utan framgång sökt Mats Lundin som har det yttersta ansvaret för bland annat kirurgmottagningen.