Det var när regionfullmäktige sammanträdde i oktober som Vänsterpartisten Christina Snell Lumio lyfte frågan om situationen inom psykiatrin i Norrbotten. Hon exemplifierade sitt inlägg i debatten utifrån en erfarenhet hon haft som medföljande till en patient som besökte akuten vid Sunderby sjukhus vid tre olika tillfällen. Personen mådde mycket dåligt psykiskt och uttryckte att hen inte ville leva längre. De ordinerade medicinerna som patienten fick med sig hem hjälpte inte och det dåliga måendet trappades upp.
– Jag förstår faktiskt inte hur man kan behandla människor på det här sättet, säger Christina Snell Lumio.
Redan innan pandemin var väntetiderna på utredningar långa inom både vuxenpsykiatrin och barn- och ungdomspsykiatrin. Den psykiatriska vården har i dag en betydande vårdskuld, något som tidigare framkommit från regionen.
– När en person är sjuk och mår psykiskt dåligt med självmordstankar och är destruktiv i sitt handlande, då bör hen kunna läggas in på en avdelning, genomgå provtagning och få mediciner utprovade. Patienten bör få stanna på avdelningen i en-två veckor för att läkare ska kunna komma underfund med varför personen mår dåligt och vilken behandling som behövs.
Christina Snell Lumio har engagerat sig i psykiatrin under båda sina mandatperioder inom regionpolitiken. Hon konstaterar att en person med psykisk ohälsa som skickas hem utan plan för vidare behandling riskerar att bli ännu sjukare.
– Ovissheten kan öka den psykiska ohälsan. Om patienten får stanna på sjukhuset finns möjlighet att även undersöka det fysiska tillståndet, då det ofta hänger ihop med det psykiska. Nu känns det som om sjukvården vill bli av med patienterna så snabbt som möjligt, det är som om vården inte är byggd för att ta hand om dem ordentligt.
Inläggning för bedömning, samtal och planering för eventuell medicinering av personer med psykisk ohälsa är något som Vänsterpartiet kommer att ha med i sitt regionprogram inför nästa val.
– Psykiatrin måste få mer resurser. Det är särskilt viktigt nu när samhället har öppnat upp igen och människor blir mer medvetna om hur de egentligen mår. Den psykiska ohälsan kommer att fortsätta öka bland både barn och vuxna.