Det är få branscher som blivit så hårt drabbade av coronapandemin som restaurangbranschen. Regeringen har uttryckligen uppmanat oss att inte gå på restaurang och restriktioner gällande antal och avstånd har införts plus förbudet att servera alkohol efter 20.00.
Tuffa tider minst sagt.
De som har det allra tuffast är restauranger där platsupplevelsen är ett säljargument men även dessa har i många fall ställt om. Inte minst har det satsats mycket på take away av olika slag.
Något som blivit väldigt populärt, och som spridit sig, är en av restaurangen ihopplockad meny för avhämtning. Restaurangen står för råvaror och recept och innehållet i påsen ska helt eller delvis lagas i hemmaköket. Denna typ av påsar går att köpa på vid ett flertal restauranger i Luleå i dag.
– Det har varit en lavinartad inflation över hela Sverige. Alla kör med påsar nu, säger Simon Laiti som äger Hemmagastronomi i Norra hamn.
När vi pratar med honom står han själv och lämnar ut påsar och det kan faktiskt vara så att det var Simon Laiti som skapade trenden i Sverige. Redan för sex år inledde han det som nu blivit en stor nisch inom branschen och något som hjälper restauranger att ta sig genom krisen.
– Folk slutar inte äta god mat för att det är corona, det är bara en annan lösning, säger han och fortsätter:
– Vi skapade konceptet själva. Det fanns ju något som hette Linas matkasse men det är inte i vårt segment. Vi tänkte på alla som inte har möjlighet att gå på restaurang, som kanske har småbarn, men som ändå vill äta gott på fredag och lördag, säger Simon Laiti.
Första gången sålde han omkring 40 påsar, nu är den siffran tio gånger större. Och på särskilda helger, som Alla hjärtans dag och nyår exempelvis, säljer han betydligt fler än så. Påsarna är utan tvekan viktiga.
– Påsarna täcker upp för de gäster vi tappat i restaurangen, den är ju tom nu, säger Simon Laiti.
Ekonomiskt fyller det inte upp tappet, ett besök på restaurang ger mer i kassan än en påse, men det är ändå helt avgörande för att kunna hålla igång verksamheten.
– Det gör att vi kan hålla oss flytande, säger han.
I stället för att laga mat till gäster i restaurangen är det nu väldigt mycket förarbete och packande för personalen.
– Vi håller på med det här hela veckan, konstaterar Simon Laiti.
Även grannrestaurangen i Norra hamn, Bistron, plockade upp konceptet förra våren. Fredrik Sidevärn, en av ägarna, ser konceptet som ett avsteg från kärnverksamheten och en alternativ inkomstkälla under denna tid.
– Det är en utfyllnad för att hålla igång, få lite cashflow och ha personalen sysselsatt, säger Fredrik Sidevärn.
Huruvida Bistron ska fortsätta med konceptet i framtiden är oklart enligt Sidevärn, mycket arbete läggs nu på den kommande bryggsatsningen i Norra hamn.
Restaurang Arkipelag vid Kuststad startade upp under pandemin och har tvingats till snabba omställningar. En sådan omställning är att sälja dessa menypåsar med mat som delvis lagas färdigt hemma.
– Det är såklart viktigt. Det är en möjlighet att få en intäkt, ger möjlighet att kommunicera och ha kunder och gäster. På sitt sätt är det en livlina, säger Pia Huuva, en av ägarna till Arkipelag.
Hon gillar att många restauranger tagit till sig det koncept som Simon Laiti skapat och hör av bekanta att man testar sig genom de olika alternativen.
– Det är precis samma fenomen som att man går och testar olika restauranger, säger Pia Huuva.