– Jag tror inte det här är möjligt att genomföra fullt ut utan att bryta mot lagen. Innan tomten exploateras måste det genomföras en upphandling, säger Ankarholm, som har universitetsexamen i juridik och erfarenhet av sju år som kommunchef i Boden.
Han anser att kommunledningens förklaring om att även direktanvisning kan användas enligt riktlinjerna är ologisk.
– Det är ju bara att titta på hur man gjort tidigare. Till betydligt mindre projekt har man använt sig av tävling. Direktanvisning är egentligen tänkt att användas vid tillfällen när man bara har en intressent eller en som har något nyskapande och unikt att erbjuda.
Att projektet tidigt lovats bort kan vara ett brott mot likställighetsprincipen i kommunallagen, uppger Ankarholm.
– Jag håller på och titta närmare på det. Vidare måste det göras en oberoende värdering av tomten innan den säljs. Det går inte att hänvisa till något index. Den här tomten är värd vida mer än så och det är vi medborgare i Luleå som äger den. Och som sagt, det är uppenbart att en upphandling måste göras. Men jag tror nuvarande kommunledning känner sig tvingad att fullfölja det gamla löftet. Man kör vidare, med skygglappar på.
Dan Ankarholm drar paralleller till Uppdrag gransknings avslöjande av turerna i Sigtuna, där byggbolaget Peab och kommunledningen hade en nära relation.
– Jag får direkt associationer till det som skett i Sigtuna. Det är en hund begraven här.