Partierna ställs till svars om mäns våld mot kvinnor

Hur arbetar partierna i Luleå med frågan om mäns våld mot kvinnor? Den frågan och några fler tog Kvinno- och Tjejjouren i Luleå med till alla valstugor på fredagen.

Eva Engman, Kvinnojouren Iris, Emelie Skeppar, Tjejjouren i Luleå och Mildred Hedberg, ordförande för Kvinno- och tjejjourer i Norrbotten ställde frågor till politiker i valstugorna på fredagen. Här utanför vänsterpartiets valstuga med Nina Backgård (V).

Eva Engman, Kvinnojouren Iris, Emelie Skeppar, Tjejjouren i Luleå och Mildred Hedberg, ordförande för Kvinno- och tjejjourer i Norrbotten ställde frågor till politiker i valstugorna på fredagen. Här utanför vänsterpartiets valstuga med Nina Backgård (V).

Foto: Maria Lindgren

Luleå2018-08-24 18:50

– Vi vill göra en pejling bland de politiska partierna i vår stad om hur de tänker att de ska arbeta mot mäns våld mot kvinnor i Luleå. Det är ju ett stort samhällsproblem även i vår stad, säger Mildred Hedberg, ordförande för Kvinno- och Tjejjourer i Norrbotten.

– Även nationellt vill vi veta hur de tänker, om det finns någon plan, säger Eva Engman, Kvinnojouren Iris.

Utfrågningen i valstugorna har de gjort även tidigare valrörelser.

– Det är första gången vi är med från Tjejjouren, säger Emelie Skeppar, Tjejjouren i Luleå.

Frågorna de ställer till de olika partierna är bland annat vilken den viktigaste jämställdhetsfrågan är, hur de ser på finansieringen av kvinnojourerna, hur de arbetar mot pornografi, prostitution och människohandel och hur de vill motverka tjejers utsatthet i skolan, när det handlar om övergrepp, våldtäkter och näthat bland annat.

Partierna får också frågan om hur de vill bidra till förändring efter Metoo-upproret.

De presenterar också vilka krav som Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, ROKS, ställer på politikerna inför valet.

De tycker att de får ganska tydliga svar av de flesta, i alla fall på lokal nivå men det är inte lika tydligt hur det ser ut på riksplanet i alla partier, menar de. Alla verkar tycka att frågorna är viktiga men det finns få konkreta idéer om vilka åtgärder som behövs.

– De har inte koll riktigt på hur det ser ut på riksnivå. Men det som är positivt är att alla vill värna om Kvinno- och Tjejjouren lokalt, säger Eva Engman.

Det är inte alla som känner till så mycket om Kvinnojourernas arbete.

– En del som vi har träffat vet egentligen inte vad vi gör. De vet heller inte hur man ska tackla till exempel prostitutionen, säger Mildred Hedberg.

– Somliga vill då lägga arbetet på oss, för att vi är så bra på det.

– Det som skrämmer oss är att det i ett par partier förs diskussioner om att revidera sexköpslagen.

Att köpa sexuella tjänster är brottsligt och straffbart men att ett par partier pratar om att kriminalisera även kvinnor som är i prostitution tycker de är oroande.

– Jag förstår inte hur de tänker. De har inte förstått att det inte handlar om frivillighet, säger Mildred Hedberg.

– Det handlar om människohandel, säger Emelie Skeppar.

När de har hämtat in alla svar från alla partier ska de sätta sig ner och sammanställa frågorna för att sedan kunna presentera resultatet av sin valstugepejling före valet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om