Partierna överens om hur inhibitionsfrågan ska lösas

Nu blir det en lösning på frågan om de fullmäktigebeslut som Förvaltningsrätten inhiberade och det efter torsdagens extrainkallade möte med partiernas gruppledare.

Luleås tillförordnade kommunalråd Fredrik Hansson (S) hoppas man kan hålla februarimötet digitalt då ny utrustning håller på att installeras.

Luleås tillförordnade kommunalråd Fredrik Hansson (S) hoppas man kan hålla februarimötet digitalt då ny utrustning håller på att installeras.

Foto: Pär Bäckström / pbfoto.se

Luleå2020-12-31 13:13

På själva nyårsaftonens förmiddag genomförde gruppledarna för samtliga partier i Luleå kommun ett möte för att dryfta frågan hur man ska lösa förvaltningsrättens inhibition av de beslut som togs vid senaste fullmäktige den 21 december.

– Vi var alla överens om att det inte var så mycket att göra annat än att ha januarifullmäktige i fysisk form. Vi var också överens om, så när som på ett parti, att vi inte ska reducera antalet ledamöter. Det blir för svårt att bestämma vem som ska komma eller inte få komma, säger Luleås tillförordnade kommunalråd Fredrik Hansson (S).

Frågan gäller det fullmäktige som hölls den 21 december i digital form via Teams på grund av rådande coronaomständigheter. Ett möte som överklagades av Lennart Forsberg (M), ersättare i stadsbyggnadsnämnden, då han ansåg att inte alla ledamöter kunde ses i bild, med hänvisning till 5 kapitlet, 16 paragrafen i kommunallagen. Förvaltningsrätten valde att inhibera alla besluten som togs vid fullmäktigemötet.

– Inhibitionen gäller själva formen och inte om besluten är riktiga. Vi får se om vi kan hålla februarimötet digitalt då vi håller på att installera ny utrustning i sessionssalen och på i sammanträdesrummet på våning nio, säger Fredrik Hansson (S).

– Det är olyckligt att det här kommer så här sent då vi haft digitala möten under en längre tid, men samtidigt är det bra att man gör en juridisk prövning. Om förvaltningsrätten beslutar att man inte kan ha digitala möten så kommer det att beröra många kommuner i Sverige, säger Carola Lidén, (C).

Den fråga man inte var överens om var om man skulle reducera antalet ledamöter vid fullmäktigemötet i januari som hålls i Kulturens hus.

– Vi tycker att man ska minska antalet ledamöter. Det är antalet som är problemet. Jag vet inte om vårt parti kan gå med på det, säger Per Göransson, gruppledare för SD

– Vi har elva partier i fullmäktige så det är svårt att få någon rättvisa om man ska tillämpa kvittning. Om man är i riskgrupp så får man följa Folkhälsomyndigheten rekommendation och stanna hemma och man får kalla in en ersättare, säger Fredrik Hansson (S).

Per Göransson fortsätter:

– Vi har inga ersättare som kan gripa in var enda gång. Vi har fått vara utan någon person. Vi har tre som är i riskgrupp och två som inte är det, men man kan inte utsätta de här personerna för risken för smitta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!