Höghusprojektet stoppas – "vi är tillbaka på ruta ett"

Balticgruppen hoppar av höghusplanerna i Luleå. "Knäckfrågorna har tagit för lång tid att lösa. Trots år av diskussioner insåg vi till slut att vi kommer inte överens med Luleå kommun", säger vd David Carlsson.

Så var det tänkt att Luleås nya höghus skulle ha sett ut, men nu har Balticgruppen skrotat planerna. Skissens perspektiv är hämtat från kulturhusets trappa. Den vita byggnaden till höger ska föreställa Clarion hotell som inte var byggd när skissen gjordes.

Så var det tänkt att Luleås nya höghus skulle ha sett ut, men nu har Balticgruppen skrotat planerna. Skissens perspektiv är hämtat från kulturhusets trappa. Den vita byggnaden till höger ska föreställa Clarion hotell som inte var byggd när skissen gjordes.

Foto: Wingårds

Luleå2020-11-27 05:30

Tomten, ett kvarter från Storgatan, har varit obebyggd sedan Folkets hus totalförstördes vid en anlagd brand 2003.

Folkets hus-föreningen äger tomten. För fyra år sedan tecknades ett optionsavtal med Balticgruppen. Nu ger Umeåföretaget upp planerna på ett höghus.

– Det är tråkigt. Vi har lagt ned många års arbete, men ser inte att det finns någon möjlighet för oss att bygga – givet de begränsningar som satts för hur högt man får bygga och för att vi inte kan komma överens i parkeringsfrågan. Projektet är för litet för att det ska bli ekonomiskt genomförbart, förklarar David Carlsson.

Luleå kommun tillämpar en parkeringsnorm som innebär att fastighetsägare måste, oavsett om det handlar om bostäder eller kontor, erbjuda ett förutbestämt antal parkeringar till sina hyresgäster.

Balticgruppen föreslog en lösning som tillämpas i Umeå, där fastighetsägaren friköper sig från kravet på parkeringar. Efter tre års väntan på svar väljer koncernen att lägga ned sina planer.

– Vi har fått ett bra bemötande av Luleå kommun genom hela processen. Höjdfrågan förstår vi är komplex och en avvägning med Försvarsmaktens intressen, men parkeringsfrågan ligger i kommunens händer och har gått alldeles för långsamt framåt, säger David Carlsson.

Projektet drivs av Luleå energihus AB som bildades 2009 av Folkets hus-föreningen och MAF arkitektbyrå. Arkitekten Mats Jakobsson är vd och även han ser problem att hitta lönsamhet i den lilla tomten (1 240 kvadratmeter) med tanke på att den nya byggnaden inte får överstiga 45 meter och måste innehålla en mängd parkeringsplatser.

– Vi är tillbaka på ruta ett och hoppas att starta ett nytt planarbete i vinter. Nu gäller det att hitta ett sätt där vi går i takt med kommunen, så att vi inte står inför en omöjlig uppgift. Jag har pejlat intresset bland fastighetsutvecklare och alla verkar skrämda av den långa processen. Allt kokar ned på att vi måste ha en detaljplan på plats innan någon törs kliva in, säger Mats Jakobsson.

Regionpolitiker Glenn Berggård (V) sitter i styrelsen för Luleå energihus.

– Det har inte hänt så mycket sedan i somras. Vi har inte bestämt hur vi ska agera. Det blir ett nytt hus för det finns ett behov av en samlingslokal i Luleå för föreningar som inte vill utnyttja Kulturens hus eller någon av hotellens konferenslokaler.

Folkets hus-tomten

2003: 3 april totalförstörs Folkets hus i en brand.

2009: Folkets hus-föreningen bildar Luleå Energihus AB tillsammans med MAF.

2011: Kommunsstyrelsen beslutar att godkänna 15 våningshus i centrum.

2016: Balticgruppen tecknar optionsavtal för Katten 6.

2017: Balticgruppen vill betala för att slippa Luleå kommuns parkeringsnorm. Kommunen startar en utredning.

2018: Planer presenteras på ett 20 våningars höghus som ritats av arkitektkontoret Wingårds.

2020: Balticgruppen kliver av höghusprojektet.

Karta: Kvarteret Katten 6
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!