När själva resan är målet

Har du någon gång funderat eller drömt om att ta långledigt från jobbet, checka ut från vardagen och ge dig ut på en lång resa? Många vill men få vågar ta steget. Helena Lindvall och Jonas Näslund hör inte till dessa.

Helena Lindvall och Jonas Näslund ger sig snart ut på en riktigt lång vandring. 200 mil, mestadels i fjällterräng, väntar för paret som inte drar sig för långa och ovanliga resor. Starten sker i Treriksröset 1 juli och vandringen avslutas i Strömstad i Bohuslän fyra månader senare.

Helena Lindvall och Jonas Näslund ger sig snart ut på en riktigt lång vandring. 200 mil, mestadels i fjällterräng, väntar för paret som inte drar sig för långa och ovanliga resor. Starten sker i Treriksröset 1 juli och vandringen avslutas i Strömstad i Bohuslän fyra månader senare.

Foto: Pär Bäckström

Luleå2021-06-28 19:30

200 mils fjällvandring i fyra månader. Den nätta lilla promenaden väntar Luleåparet Jonas Näslund och Helena Lindvall med start 1 juli. 

– Planen är att gå från Treriksröset till Strömstad. Fast just nu känns det jättelångt, säger Helena Lindvall och skrattar.

Visst, det är långt. Men de är inga direkta nykomlingar vi talar om här. För några år sedan gjorde de ett ännu mer omfattande projekt, i alla fall i tid och mil, när de tog tjänstledigt i ett helt år för att resa runt i Europa med husbil. Samtidigt som de upplevde nya länder och platser studerade de på distans på universitetet.

undefined
Att resa i ett lugnare tempo och uppleva saker under vägen är ett resesätt Helena Lindvall och Jonas Näslund valt. Tidigare har de rest Europa runt i husbil i ett års tid, och cyklat i både Himalaya och Anderna.

Plugg och tentor avhandlades i husbilen.

– Det var ett sätt att göra något annat och få nya inspel, säger Helena Lindvall som föredrar att resa i ett lugnare tempo.

Det handlar om så kallad "slow travel", långt från ett resande som går ut på att pricka av turistfällor på kortast möjliga tid. I stället handlar det om att gå utanför de vanliga turistspåren, njuta av resan i en lugnare takt och låta själva resandet bli en del av upplevelsen.

– Jag tycker att ska man resa ska man göra det ordentligt i stället för att flyga runt hit och dit och ta weekends. Man ska ge det tid, säger Helena Lindvall.

Med husbilen kunde de välja hur länge de skulle stanna på varje plats. De testade även att jobba på lantgård under resans gång.

Plugg och jobb slipper de den här gången. Nu är det en mer fysisk utmaning som väntar.

– En sån här tur bygger på att kroppen håller. Jag är ganska ödmjuk inför det, säger Helena Lindvall.

Förberedelserna har inte varit optimala. Optimisten skulle säga att de vilar sig i form, pessimisten att det här kommer gå åt helvete.

– Allting gick bra till april, sedan började gamla skador göra sig påminda. Både för mig och Jonas.

– Jag spelade padel och gjorde mig illa i fötterna. Så jag har mest googlat (skratt). Men vi har inte bråttom heller, första veckan blir som träning för oss, säger Jonas Näslund.

undefined
Helena Lindvall.
undefined
Jonas Näslund.

Men faktum är att ett intensivt soffgooglande är en förutsättning för att resan ska bli lyckad. Bara en sådan sak att planera vilka rutter de ska ta kräver sin tid. Från början skulle de gå en del i Norge men pandemin har ställt till det och de har delvis fått styra om.

Det går åt mycket energi att vandra i fjällterräng och en utmaning blir att få i sig tillräckligt mycket. Just nu packar de 17 depålådor med mat och lite annan utrustning som ska skickas till utvalda platser efter vägen. På många ställen kommer de vara helt frånkopplade, både från civilisation och mobil.

undefined
Hur packar man för fyra månader till skogs? Planering är en stor del av ett långereseprojekt av detta slag. Bara att organisera matfrågan är ett projekt i sig.

– Vi är nog ganska "off". Man kan säga att en gång i veckan har vi kontakt med civilisationen. Första sträckan kommer vi vara elva dagar "off-road", säger Jonas Näslund.

I fjol gifte de sig och vandringen är deras bröllopsresa. Men inte nog med det, för Jonas Näslunds del ger han sig av som 49-åring och kommer fram som nybliven 50-åring. Om allt går enligt plan firas födelsedagen med god mat vid Grövelsjöns fjällstation i norra Dalarna på 816 meters höjd och alldeles vid gränsen till Norge. 

undefined
Helena Lindvall och Jonas Näslund byter Bottenvikens stränder mot fjällens storslagna vyer. Vandringen är deras bröllopsresa och under färden hinner det dessutom firas ett 50-årskalas.

Ett annorlunda sätt att fira 50-årsdagen – men det kanske övertrumfas i framtiden.  Nya planer smids redan och här snackar vi om lång, och långsam, resa. 

– Jag vill cykla jorden runt när jag fyller 50 år. Men jag vet inte om jag får med mig Jonas på det, säger Helena Lindvall och skrattar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!