"Pappa hade kunnat dö"

Den 68-årige villaägaren sköts brutalt och rånades på flera vapen.Samtidigt misshandlades sambon och gästerna med batonger.- De var bara ute efter vapnen. Jag och pappa har en teori om vem som ligger bakom, säger dottern Denina Sjölund, 40 år.

"Vad ska de med vapnen till? Har de något ännu större på gång? En mycket obehaglig tanke, säger Denina Sjölund, dotter till den rånade och skottskadade 68-åringen på Bredviken i Luleå.FOTO: Göran Ström

"Vad ska de med vapnen till? Har de något ännu större på gång? En mycket obehaglig tanke, säger Denina Sjölund, dotter till den rånade och skottskadade 68-åringen på Bredviken i Luleå.FOTO: Göran Ström

Foto: Göran Ström

Luleå2009-07-30 06:00
Tisdagkvällens väpnade rån på Bredviksvägen i Luleå blev en mardröm för den 68-årige villaägaren, hans sambo och parets två gäster.
- Det känns fruktansvärt. Pappa hade kunnat dö, säger dottern Denina Sjölund när NSD träffar henne dagen därpå.
Hon har suttit i timmar vid faderns sida på Sunderby sjukhus, där han har behandlats för skadorna efter det brutala rånet.
Denina Sjölund fanns också med under polisens ingående förhör och kan därför berätta vad som egentligen hände under tisdagskvällen.
Rånarluvor och batonger
68-åringen och sambon hade besök av släktingar från Skåne när det plötsligt knackade på dörren till villan, ett femtiotal meter från Hertsövägen.
- Pappas sambo trodde att någon skämtade, eftersom de knackade så hetsigt, berättar Denina.
Medan sambon går till dörren tittar 68-åringen genom fönstret och upptäcker att de tre männen utanför är maskerade med rånarluvor och solglasögon.
Ögonblicket därpå sliter männen upp dörren.
- Som jag har uppfattat det har alla tre pistoler dragna. Sen tar de fram batonger, tvingar ned pappas sambo på golvet och börjar slå henne. De verkade påtända.
"Killen var förbannad"
68-åringen försöker komma till sin sambos undsättning när tumult utbryter.
- En av killarna siktade pistolen rakt mot pappa, som precis hann vrida undan pistolen när skottet kom. Kulan träffade centimeter ovanför hans högra bröst och kom ut vid armhålan.
Avlossades skottet av misstag?
- Nej, killen var förbannad på farsan och tänkte skjuta, säger Denina.
68-åringen rasar blödande ned på hallgolvet och får motta flera sparkar och slag med batongerna. Även gästerna tvingas ned på golvet och vid två tillfällen trycker männen en pistol mot tinningen på den manlige släktingen.
- De trycker den så hårt mot hans huvudet, att han har en blånad där. Sen hoppade de sönder alla mobiler, de var riktigt aggressiva, säger Denina.
Hur var männen klädda?
- Jag vet bara att en av killarna hade kakibyxor, en hade vita gympaskor och en hade militärkängor. De var mellan 20 och 30 år.
Vad talade de för språk?
- En av dem var bra på engelska men de andra fattade inte riktigt vad han sade. Därför började de prata både svenska och engelska.
- "Var har ni vapenskåpet?", skriker de. Det var uppenbart att de bara var ute efter vapnen.
Sambon tvingas därefter låsa upp skåpet under hot.
- Där fanns sex-åtta vapen. De tog alltihopa, även ammunition.
Vad var det för vapen?
- Dyra kvalitetsvapen. Flera älgstudsare, troligen också hagelbössor.
Männen försvinner sen från huset med vapnena och dessutom bilnyckeln till 68-åringens svarta Volvo S80.
- I tidningen stod det att två av dem stack vidare till fots. Men pappa är bergsäker på att det fanns en till parkerad bil bredvid hans husbil, säger Denina.
Under osndagen opererades hennes pappa för kulsplittret i bröstkorgen, de övriga har fått lämna Sunderby sjukhus.
Denina Sjölund är fortfarande chockad över rånet - och djupt upprörd över männens brutalitet.
- Vi har en teori om vem som kan ligga bakom men jag vill inte anklaga någon nu.
Inbrott tidigare
Däremot berättar hon att pappans hus har varit utsatt för inbrott tidigare.
- Vi vet vem som gjorde det, en person i vår närhet. Den mannen är kriminell och har säkert tipsat om vapnen också.
- Nästa fråga är: Vad ska de med vapnena till? Har de något ännu större på gång? En mycket obehaglig tanke, säger Denina Sjölund och skakar på huvudet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om