"Pappa är försökskanin"

Kristina Holmquist anser att Luleå kommun använder hennes far som försökskanin i det nya projektet med hemtagarteamet. Hon kräver tillsyn dygnet runt istället.

SPARANDE. "Det här handlar om att kommunen vill spara pengar och att det råder brist på korttidsplatser. Pappas behov blir inte tillgodosedda", säger Kristina Holmquist..

SPARANDE. "Det här handlar om att kommunen vill spara pengar och att det råder brist på korttidsplatser. Pappas behov blir inte tillgodosedda", säger Kristina Holmquist..

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2014-11-23 07:30

Fride Holmquist bor ensam i en villa i Södra Sunderbyn. 26 september fick han hög feber med frossa och ramlade ur sängen. På Sunderby sjukhus konstaterades det att han hade lunginflammation. Dottern Kristina Holmquist, som själv är sjuksköterska, kom från Stockholm för att se hur det var med hennes far. När hon besökte honom på sjukhuset 3 oktober upptäckte hon att han var så svag i sin högra arm att han inte orkade lyfta en kopp och att han som varit alldeles klar var mycket förvirrad.

– Jag frågade om de hade undersökt pappa med anledning av detta och fick veta att de inte hade gjort det. När det väl gjordes en datortomografi visade det sig att pappa hade fått en stroke.

10 oktober flyttades Fride Holmquist till strokeenheten. I tisdags skickades han hem för att skötas av det i Luleå kommun nyligen införda hemtagarteamet som består av distriktssköterska, undersköterska, sjukgymnast och arbetsterapeut.

– De besöker honom en och en. Däremellan är pappa ensam flera timmar åt gången. Det fungerar inte. Han är i så dåligt skick att han behöver tillsyn dygnet runt.

Kristina Holmquist berättar att pappan är 86 år, har gått ner tio kilo i vikt och går med rullator. Samtidigt har han fått en hjärnskada av stroken som gör att hans minne försämrats.

– Redan första natten hände det att han gick ut i köket utan rullator vilket kunde ha slutat med att han ramlade. Han hade också förlagt nyckeln till ytterdörren så att han inte kunde låsa. Pappa kommer inte ihåg hur man använder trygghetslarmet heller, säger hon och tillägger:

– Pappa behövde gå på toaletten fem gånger under natten.

Kristina Holmquist har varit i kontakt med Pia Berglund som är chef för biståndsenheten i Luleå kommun och krävt att Fride Holmquist ska få komma till ett korttidsboende. Hon har inte fått något gehör för det.

– Det åligger Luleå kommun att se till varje individs speciella behov. Istället stoppar man in alla i ett alldeles nytt system. Pappa har blivit försökskanin, säger Kristina Holmquist.

Så här säger Pia Berglund till NSD:

– Hemtagarteamet har haft 22 kunder hittills och alla har varit nöjda. Vi ska stärka förmågor och skapa trygghet och säkerhet. Det är olyckligt om anhöriga är missnöjda.

Kan Fride Holmquist få plats i ett korttidsboende?

– Jag kan inte kommentera enskilda fall men om förhållanden förändras så kan vi fatta nya beslut, säger Pia Berglund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om