Pang - det blev en dyr smäll

Med en kort knall sprängdes det "misstänkta föremålet" och sedan var bombdramat i Svartöstaden över. Väntan på Stockholmpolisens bombgrupp varade i 15 timmar. - Vi hade kunnat göra det här själva, säger Mikael Nilsson, polisinspektör i Luleå.

"Jag har aldrig varit med om något liknande", säger Ingela Lagerskog, verksamhetschef för Luleå kommuns funktionshindersområde som driver gruppboendet. FOTO: Göran Ström

"Jag har aldrig varit med om något liknande", säger Ingela Lagerskog, verksamhetschef för Luleå kommuns funktionshindersområde som driver gruppboendet. FOTO: Göran Ström

Foto: Göran Ström

LULEÅ2008-07-19 06:00
Den misstänkta bomben upptäcktes klockan 23.30 på torsdagen under en trappa på ett gruppboende för personer med neuropsykologiska funktionshinder i Svartöstaden.
Där bor för tillfället fyra ungdomar mellan 15 och 18 år.
Upptäckten gjordes av en boende som gick ut för att röka. Personalen larmade polisen, gruppboendet utrymdes under natten och hela gården spärrades av.
De fyra ungdomarna och personalen fick checka in på hotell.
- Men ingen av oss kunde sova, säger en av dem till NSD.
Skarpt läge
En bild av det misstänkta föremålet mejlades till bombgruppen i Stockholm som bedömde läget som skarpt och tog första flyget till Umeå där utrustningen finns. Därifrån körde de lastbil.
Närmaste grannen Annie Arnqvists förråd står nästan vägg i vägg med en av gruppboendets byggnader.
Hon undrade över de plötsliga avspärrningarna och polispådraget. Trots att hennes gård är närmast bombdramat var hon lugn.
- Jag kan inte säga att jag är orolig, säger hon.
Det misstänkta föremålet bestod av två delar som satt ihop med sladdar och såg ut som en hemmagjord bomb.
13 timmars restid
Den ena delen, en vit plastflaska, blåstes omkull av vinden efter några timmar.
Därmed var halva faran över, eftersom flaskan var tom bedömdes den direkt som ofarlig.
Strax efter klockan 15 på fredagen, efter 13 timmars väntan, anlände bombgruppen på tre man från Stockholmspolisen.
Drygt en och en halv timme senare hördes en ljudlig, kort knall från trappan där den misstänkta bomben fanns. Därefter stapplade en av bombspecialisterna fram i sin skyddsmundering och petade på den.
Sköts sönder
- Vi oskadliggjorde föremålet genom att skjuta sönder det. Nu får teknikerna undersöka vad den innehöll, säger Pelle Eriksson, bombgruppen.
I början av 2006 avvecklades bombgruppen i Luleå och sedan dess är det Stockholmspolisens bombgrupp som täcker upp hela norra Sverige, samt Stockholm och Gotland.
Gruppen består av cirka 15 bombspecialister.
- Vi har lång väg att åka, men man har bestämt att det ska vara så, säger Pelle Eriksson.
Utryckningar till Norrbotten tar lång tid och kostar mycket pengar. Varje polisman kostar omkring 600 kronor i timmen under ordinarie arbetstid, utöver det tillkommer bland annat resekostnader. Mikael Nilsson, polisinspektör i Luleå, ingick tidigare i Luleås egen bombgrupp som verkade i både Norrbotten och Västerbotten. Han bevakade bombdramat hela fredagen.
- Vi hade kunnat göra det här själva, konstaterade han efter tio timmars väntan.
Skärpa och kompetens
Ulf Göransson, presstalesman på Stockholmspolisen, anger skälen till varför Luleås bombgrupp försvann.
- För att de ska kunna utföra ett fullgott arbete måste personalen få syssla med det så ofta att man behåller kompetens och skärpa. De sysslar med sådant här dagligen, inte bara ett tiotal gånger om året. Det är skälet till att man har valt den här modellen, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om