Panelen överens

Norrbotten ska gå i bräschen för svenskt jämställdhetsarbete.Alla länets kommuner har förbundit sig att skriva under den europeiska jämställdhetsdeklarationen.Dessutom ska det mobiliseras.- Minst tusen norrbottningar ska åka till Nordiskt forum i Malmö 2014, lovade Luleås kommunalråd Yvonne Stålnacke.

Foto:

Luleå2013-03-19 19:10

Ett 20-tal kvinnor och en man (Luleås socialchef Mikael Lekfalk) hade samlats på Lillan i Luleå för att lyssna på en paneldiskussion.

Avstampen för samtalet var just det faktum att alla länskommuner har eller ska skriva under jämställdhetsdeklarationen.

Gertrud Åström, ordförande i Sveriges kvinnolobby, höll ett engagerat tal där hon förde ett resonemang på ett globalt perspektiv. Just hemkommen från FN i New York kunde hon konstatera att det blåser snålt runt om i världen.

"Vår tids slavar"
- Kvinnor är vår tids slavar. Alla vi här har ett arv att ta hand om. Det är dags nu och det är vi som ska göra det.

Hon berättade om oheliga allianser över världen, till exempel Iran och Vatikanen, där syftet är att hålla tillbaka kvinnorna.

- När ekonomin och länder krisar verkar der den enda lösningen vara att försämra för kvinnorna, trots att alla vet att jämställdhet är den enskilt viktigaste faktorn för en god samhällsutveckling.

Det var Gertrud Åström som lyfte frågan om inte Norrbotten kunde invadera Malmö i juni 2014.

- Då ska Malmö arena fyllas med 15 000 personer. Kan vi inte ordna minst 1 000 från Norrbotten?

Något som hon fick Yvonne Stålnacke och landstingets jämställdhetsråd Monica Carlsson att lova på studs.

- Tillsammans fixar vi det.

Arvet från basindustrin
Yvonne Stålnacke pratade mer om Norrbotten specifikt.

- Om vi ska fortsätta att vara ett bra län måste det bli mer jämställt. Det handlar om villkoren i offentlig sektor, men även det arv vi har med mycket basindustri. Det finns attityder och traditioner som vi måste jobba med.

När Stålnacke tog upp att det är kvinnor som i första hand lämnar länet fick hon en direkt fråga från publiken. Haparandapolitikern Ida Karkiainen undrade om det finns någon bra forskning som visar varför kvinnorna flyttar.

- Nej, någon sådan specifik forskning finns nog inte.

Rätt frågor
Sedan tog Mikael Lekfalk mikrofonen och målade ut sig själv och många andra manliga som ett stort problem.

- Det är sådana som jag som sitter i chefsbefattning som ofta har ett extremt lågt kunnande. Men när kunnandet ökar börjar vi ställa rätt frågor. Tyvärr är det många som borde vara här i kväll som inte är det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!