Ett trettiotal barn sitter och väntar på barrnbassängens kant. På motsatta sidan, på vuxenpoolens kant sitter simlärarna. En del är anställda badmästare vid kommunen, andra sommarjobbar och simmar på sin fritid för Luleå simsällskap (LSS).
– Det här är andra året som jag jobbar som simlärare på sommaren. Det känns naturligt eftersom att jag spenderar så många timmar i poolen och det är något som jag är duktig på, säger simläraren Klara Lindqvist.
För att minska smittspridningen av coronaviruset beslutade Folkhälsomyndigheterna att rekommendera att sveriges badhus skulle hålla stängt. En av få grupper som var undantagna var barn som skulle lära sig att simma under skoltid.
– Även om skolorna fortsatt fick komma var det ett bortfall. Det var ju även ett stort bortfall bland lärare vilket försvårade för vissa skolor att komma till oss, säger Johan Nilsson.
Han menar att det är svårt att uppskatta hur pass hårt pandemin slagit mot simkunnigheten men han är helt på det klara att det haft en påverkan.
– Vi vet hur tomt och tråkigt det har varit hos oss på badhusen under närmare två års tid, säger Johan Nilsson.
Inne i simhallen kastar Klara Lindqvist ut ringar som hennes elever får dyka till botten för att plocka upp.
– Det vi märker är att barnen har en vattenvana men att de saknar kunskap om hur man simmar, säger hon.
Eftersom att fler barn varit borta under en längre tid från badhus och inte fått lika mycket undervisning finns det även en risk att olyckor kopplade till vatten ökar.
– Om man ska bo och leva i Luleå är man i och omkring vatten året om. Är man inte och vandrar på isbanan, pimpelfiskar kanske man besöker stranden eller åker båt i skärgården. Då är det en viktig att lära sig simma när man bor i en stad omgärdad av vatten, säger Johan Nilsson.
Inne i simhallen har gruppen med de minsta barnen samlats i en ring.
– Nu får ni ta och koka kaffe till mamma och pappa, ropar simläraren Bea Sommerholt.
Alla barn i hennes grupp sticker ned huvudet i vattnet så munnen når vattenytan och börjar därefter att blåsa ut med munnen, något som faktiskt för tankarna till en kokande kanna med vatten.
– Jag tror man behöver vara tålmodig, lyssna och vara glad när man lära barn att simma, säger Klara Lindqvist.