Coronapandemin har fört med sig många negativa följder, men den har också medfört att den gröna omställningen går snabbare. Stigande transportkostnader och komponentbrist har medfört att handeln har gått från att vara global till mer regional. Världshandeln med stål mellan regioner minskade från 300 miljoner ton år 2016 till 237 miljoner ton 2020, enligt statistik från Worldsteel.
– Företag ser över sina försörjningskedjor och tittar efter mera lokala lösningar och köper mer närproducerat. Transporter i sig är inte bra för miljön vilket gör att kunderna vill minska klimatavtrycket. För oss inom stålbranschen innebär det att importen från Asien minskar medan kunderna vill köpa mer europeiskt och i Norden vill man köpa mer närproducerat, säger Matts Nilsson, försäljningschef SSAB.
En annan faktor är att de utsläppsrätter som europeiska tillverkare betalar, även kommer att gälla de som importerar stål från länder utanför EU. Det i enlighet med den gränsjusteringsmekanism för koldioxid, CBAM, som EU har lanserat med mål att minska koldioxidutsläppen med 55 procent till 2030.
– Redan från 2023 kommer företag behöva registrera det man importerar och betala koldioxidskatt från 2026. Vi ser rätt så positivt på detta eftersom det är ett sätt att skapa en rättvis spelplan, för det driver på den fossilfria omställningen som vi leder idag, säger han.
En osäkerhetsfaktor är råvarupriserna på järnmalm som stigit kraftigt men som under det tredje kvartalet i år sjunkit beroende på att Kina drog ner på produktionen, men även på strömbrist i landet.
– Historiskt så var det väldigt höga nivåer under våren, så primärt är det en återgång till mer normala priser på järnmalm vilket har direkt koppling till att man dragit ner produktionen i Kina, medan man i Europa inte gjort på samma sätt. Det kan ändra sig fort om Kina ökar produktionen och efterfrågan blir större. Då kan priserna gå upp igen, säger han.
Framtiden ser bra ut för SSAB där efterfrågan kommer att vara stabil under det första halvåret med en stark nordisk tilltro på marknaden. En osäkerhetsfaktor är dock hur coronapandemin kommer att utveckla sig. Under ett webbinarium under onsdagen tog Matts Nilsson upp detta.
– Jag tror vi har lärt oss att leva med den här typen av hot och hur vi ska agera. Det finns planer för oss och kunderna, säger Matts Nilsson.