Nu letar pandemihundarna efter nya hem

Oskar, Molle, Otto, Tiny och Frank. Alla är vovvar som väntar på ett nytt hem. Anna Lintzén jobbar som placerare av hundar och har noterat att allt fler pandemihundar behöver omplaceras när vardagen återgår till det vanliga.

Buck är en snäll bjässe som just nu är jourhemsplacerad hos Anna Lintzén. Lumi är en bordercollie som hon själv adopterat.

Buck är en snäll bjässe som just nu är jourhemsplacerad hos Anna Lintzén. Lumi är en bordercollie som hon själv adopterat.

Foto: Birgitta Lindvall Wiik/frilans

Luleå2021-10-07 18:57

Den stora amstaffblandisen Buck landar i soffan med en duns och lägger sitt huvud i knäet på besökaren.

– Han älskar att vara nära och sitter helst i famnen. Han fattar inte riktigt hur stor han är, skrattar Anna Lintzén, som för närvarande är jourhem åt den vänliga bjässen.

I hemmet i Luleå finns också bordercollien Lumi, som är en gatuhund från Irland. Henne har hon själv adopterat.

Anna Lintzén har levt med hundar i hela sitt liv, jobbat som instruktör hos brukshundsklubben och engagerat sig ideellt för hundar i behov av nya hem. Sedan en tid tillbaka pluggar hon till hundpsykolog samtidigt som hon jobbar heltid med att omplacera svenska hundar, hos föreningen Hundar utan hem.

Hundarna förmedlas av en rad olika anledningar, men nytt för i år är allt fler så kallade pandemihundar.

– Matte och husse ska tillbaka till kontoret, de har ingen som kan ta hand om hunden under tiden och hunddagiset är fullt. När livet börjar bli som vanligt igen längtar man kanske efter att åka på weekendresor och gå på afterwork och en del har upptäckt att det är ett större ansvar än de trodde att vara hundägare.

När någon vill omplacera en hund via föreningen drar ett omfattande arbete i gång för att hitta rätt hem till vovven. När hunden annonserats ut på föreningens hemsida och intresseanmälningarna börjat komma in väljs ett presumtivt hem ut, efter att intervjuer, hembesök och referenser tagits. Utgångspunkten är alltid hundens bästa. Vissa ska inte bo med små barn, andra trivs bäst på landet eller med en väldigt aktiv matte.

– Efter matchning får adoptören träffa hunden i dess nuvarande hem och sedan åka hem och sova på saken. När vi kommit så här långt är adoptören oftast säker på sin sak och väljer att adoptera hunden. Avgiften går till att hjälpa andra hundar.

För akuta omplaceringar har föreningen också en rad jourhem runtom i landet. Utöver svenska omplaceringar, som Anna Lintzén ansvarar för, hjälper föreningen Hundar utan hem också övergivna vovvar från både Irland och Polen att hitta ett för alltid-hem.

– I de länderna har de en helt annan syn på hundhållning än vi är vana vid. Man kan hitta valpkullar i soporna eller övergivna i skogen och kapplöpningshundar som inte längre tjänar in pengar överges.

Alla hundar som söker nytt hem finns på: hundarutanhem.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!