I mer än 100 år har anrika Grand Hôtel på Blasieholmskajen serverat svenska och utländska gäster det bästa av det Sverige har att erbjuda, Verandans smörgåsbord är en klassiker.
Nu tar alltså några norrbottniska paradrätter plats vid finbordet.
För facila 245 kronor serveras palt med fläsk, lingon och skirat smör.
Förutom palten så serveras också löjrom, ja löjrom serveras för övrigt också året runt på Grand Hôtel , men nu alltså under ”Västerbottensveckorna”...
”Västerbottensveckor”?
– Ja vi har liksom slagit ihop det. Vi serverar ju också ren och siklöja, dessutom serveras inte palten till middagen som en hel rätt utan som del av en buffé, säger Andreas Askling, köksmästare på Grand Hôtel.
Vad tycker du själv om palt?
– Jag älskar palt. Första gången jag åt palt var i Luleå. Här har vi märkt att våra gäster gillar paltbuffén. Det blir liksom inte för mycket. Vi gör palten i form av små och runda korvar som vi skär i runda cirklar med fläsk.
Inget paltschwimmen menar du?
– (skratt) Nej, precis.
Fast till lunchen är det klassisk palt med klassiska tillbehör.
Kokar du palten själv?
– Nej, jag har aldrig kokat palt men jag har såklart ätit av vår egen. Det är mina kockar som kokar palten. det är ett gammalt recept som har hängt med i ganska många år nu. Vi har kört den här Västerbottensbuffén i 26 år nu.
Andreas Askling har för övrigt att gott öga till det norrbottniska skafferiet.
– Löjrommen från Junköfiskarna är den bästa. Vi har den året runt men också under en speciell temavecka på hösten när den bästa rommen är helt färsk.
n