Palme – och mordet på den svenska självkänslan

De svartvita bilderna från Olof Palmes sista valrörelse visar ett annat Sverige, ett annat parti.– Palme hade sin tid, den får vi aldrig tillbaka. Världen ser helt annorlunda ut i dag, säger Karl Petersen, S-veteran och tidigare kommunalråd i Luleå.

INSPIRATÖR. Karl Petersen kom i kontakt med Olof Palme redan på 60-talet. Palmes internationella engagemang attraherade den unga generationen socialdemokrater.

INSPIRATÖR. Karl Petersen kom i kontakt med Olof Palme redan på 60-talet. Palmes internationella engagemang attraherade den unga generationen socialdemokrater.

Foto: Lars-Göran Norlin

Luleå2016-02-27 10:33

Mordet för 30 år sedan satte en brutal slutpunkt för en epok i svensk politik. Alla som var med minns beskedet.

– Det var förfärligt och otroligt chockerande. En sådan sak skulle bara inte kunna ske i Sverige, säger Karl Petersen.

På morgonen den 1 mars 1986 befann han sig hemma i radhuset och hade precis satt igång tv:n när det kom en flash om att statsministern var död.

– Vi bodde granne med NSD:s nyhetschef på den tiden. Samtidigt som jag läste nyhetsflashen hörde jag att grannens dörr slog igen och han stack i väg till jobbet. NSD gjorde en extratidning om mordet, minns Karl Petersen.

Statsministern var skjuten till döds på Sveavägen i Stockholm och mördarjakten satte igång.

– Det var en chock inte bara för socialdemokratin utan för hela Sverige. Jag minns att folk i alla partier var precis lika bedrövade, säger Karl Petersen.

I Norrbotten hade socialdemokratin sitt starkaste fäste och Palmes popularitet var enorm. Bilderna från hans valtal i sporthallen i Luleå 1985 visar en glädjestrålande och entusiastisk publik.

– Då levde rörelsen på ett annat sätt. Nu är det inte många som går på möten, möjligen om partiordföranden kommer, men man fyller inte en sporthall i dag, säger Karl Petersen.

Karl Petersen gick med i SSU 1966. Han blev distriktsordförande i Skåne och satt även i förbundsstyrelsen. Redan under de tidiga åren i sitt politiska liv kom han i kontakt med Palme och inspirerades av honom.

Palmes internationella engagemang attraherade den unga generationen socialdemokrater. Europa var delat i öst och väst. I östblocket regerade diktaturer, men även i Spanien, Portugal och Grekland.

Olof Palme tog tydlig ställning. Hans demonstration tillsammans med Nordvietnams ambassadör mot Vietnamkriget och hans fördömande av USA: s bombningar av Hanoi julen 1972 gav eko i världen.

– Det som betydde nästan mest var Vietnamkriget. Hans internationella engagemang betydde mycket för oss som var unga då. Det var fantastiskt att ha en partiordförande som så tydligt tog striden, säger Karl Petersen.

Bland motståndarna förekom en desto mera hätsk stämning riktad mot Palme.

– Det fanns rätt mycket hat i den svenska debatten på den tiden. Många klarade inte av att möta hans retorik och det triggade vissa till att hata. Palmehat kom ju också att bli ett eget uttryck.

Såhär 30 år efteråt, ser du något som Palme gjorde mindre bra?

– Inte Palme. Men partiet gjorde grejer som var hur dåliga som helst. Löntagarfonderna var rena kaoset som gjorde att partiet började gå bakåt. De skulle aldrig ha släppts igenom, en riktigt, riktigt grov miss.

Hade socialdemokratin sett annorlunda ut i dag om Palme fått fortsätta sin gärning?

– Nej, jag tror inte det. Sista åren hade Palme det inte så lätt. Det var andra krafter som kom igång i politiken då mycket handlade om att tro på sig själv, om ego. Löntagarfonderna försvagade både Palme och vårt parti

Socialdemokratin behöll makten i det första valet efter Palmes död, 1988. Men 1991 blev det maktskifte.

– När Palme mördades blev vi som andra länder där sådana saker händer, på så sätt ändrades Sverige. Men jag tror inte att samhället hade varit annorlunda politiskt om Palme hade levt. Vi hade ramlat på löntagarfonderna och allt det där, säger Karl Petersen.

Karl Petersen menar att rollen för en politisk ledare också har ändrats i takt med ett förändrat samhälle.

– En statsminister i dag måste stå för hela nationen, inte bara för sina väljare. Det perspektivet gäller även för ett kommunalråd och ett landstingsråd. Jag är inte säker på att så många tänkte så på 70-talet. Då gällde det att vinna valet, genomföra politiken och köra.

30 år har gått och mordet på Olof Palme är fortfarande ouppklarat. Såret som uppstod den sena februarikvällen 1986 är ännu oläkt.

Vem eller vilka som än gjorde det, lyckades de ta död på något utöver personen Palme?

– De dödade inte bara Palme, de dödade också vårt starka självförtroende och självkänsla. Oavsett vilket parti vi tillhörde så tror jag vi var väldigt stolta över den fredliga utvecklingen i Sverige och över att vi hade facken och arbetsgivarna som träffade överenskommelser och att det var lugnt och tryggt. Med mordet blev vi ett land som många andra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om