Paketet stoppades på flygplatsen

Det var inte Tullverket eller Posten som stoppade Anders Eliassons paket, som NSD berättade om i onsdagens tidning. Det var personalen på Kastrups flygplats i Köpenhamn.

Anders Eliasson har betalat sammanlagt 410 kronor till Posten för att skicka ett paket med stötdämpare till England. Trots att Posten vägrar frakta hans paket får han inte tillbaka ett öre av fraktkostnaderna. "Jag tycker att det är mycket nonchalant", säger han.

Anders Eliasson har betalat sammanlagt 410 kronor till Posten för att skicka ett paket med stötdämpare till England. Trots att Posten vägrar frakta hans paket får han inte tillbaka ett öre av fraktkostnaderna. "Jag tycker att det är mycket nonchalant", säger han.

Foto: Elisabeth Hedman

LULEÅ2010-07-22 17:18
I onsdagens tidning berättade NSD om Anders Eliasson, Luleå, som drabbades av problem när han ville returnera ett paket med stötdämpare till England.
Anders Eliasson skickade i väg paketet enligt postpersonalens anvisningar och betalade sammanlagt 310 kronor i porto. Efter en vecka kom paketet tillbaka och han tvingades lösa ut det för ytterligare 100 kronor. Han gjorde en reklamation av ärendet men fick beskedet av Posten att han inte skulle få tillbaka några pengar. Anders Eliasson anmälde Posten till Konsumenverket.
Tullverket inte inblandad
Efter att ha tagit del av ärendet har nu Anette Malmberg, kommunikationschef vid Tullverket, och Markus Trautmann, kommunikationschef vid Posten logistik, gemensamt kontaktat NSD för att klargöra vad som gäller.
När det gäller Anders Eliassons paket har det levererats av Posten till Kastrups flygplatsen i Köpenhamn, Danmark. Där har personalen på flygplatsen gjort bedömningen att paketet innehöll farligt gods, trots att det rörde sig om vanliga hydrauliska stötdämpare och inte gastrycksdämpare. Personalens uppdrag är att säkerställa att gällande lagar och föreskrifter följs - bland annat utifrån de säkerhetsföreskrifter som gäller för flygtransporter. Enligt Anette Malmberg har Tullverket alltså inte haft någon roll i hanteringen av ärendet.
Tullfritt inom EU
En vara som beställs för privat bruk och transporteras mellan länder inom EU behöver inte anmälas till Tullverket. Med varor menas allt som passerar gränsen in till eller ut ur Sverige, även djur och kontanter. När man för in varor för privat bruk och varan kommer från ett annat EU-land behöver man inte betala tull eftersom det råder fri rörlighet av varor inom EU.
Särskilda bestämmelser
Däremot finns vissa varor som omfattas av särskilda bestämmelser - exempelvis läkemedel, vapen, djur och livsmedel. Även vid införsel av alkohol eller tobak gäller särskilda bestämmelser. När man köper varor från icke EU-länder gäller andra regler. På Tullverkets hemsida (www.tullverket.se) finns en steg för steg-guide som visar vilka regler som gäller.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om