På väg mot Luleås nya naturreservat

Länsstyrelsen vill att Sandön ska få fyra nya naturreservat under 2017. Både Luleå kommun och Klubbvikens ägare ställer sig positiv till förslagen.

Naturreservat. Sandön ser ut att få fyra nya naturreservat under det kommande året. Arbetet pågår på Länsstyrelsen för att skydda viktiga naturvärden.

Naturreservat. Sandön ser ut att få fyra nya naturreservat under det kommande året. Arbetet pågår på Länsstyrelsen för att skydda viktiga naturvärden.

Foto: Roland S Lundström

Luleå2017-02-13 08:43

Först ut blir naturreservatet Sandöörarna som ligger på Sandöns sydligaste udde. Det handlar om ett relativt okänt utflyktsmål. Det finns bara två stugägare i området som bedöms ha en låg potential som rekreationsområde.

De övriga föreslagna reservaten ligger på Sandöklubben, Sandöudden samt Tallinsudden.

– Processen pågår för fullt. Förslaget om Tallinsudden är ute på remiss. Jag räknar med att arbetet kring Sandöklubben och Sandöudden också kommer att bli klart någon gång under året, förklarar Per-Anders Jonsson, chef på Länsstyrelsens naturskyddsenhet.

Det var i samband med en naturinventering 1997 som Svenska naturskyddsföreningens skärgårdsgrupp uppmärksammade Sandöörarnas höga naturvärden.

Processen har tagit många år, men nu är alla avtal och ersättningar klara med berörda privata markägare, Luleå kommun och staten.

Beslutet om det nya naturreservatet fattades för en vecka sedan. Nu kan bara en överklagan stoppa förändringen.

Gammelskogen på Sandöörarna står, till skillnad från de övriga tre föreslagna naturreservaten, på moränmark. Det handlar om en 200-årig tät granskog med inslag av lövträd.

För allmänheten innebär beslutet ingen större förändring. Allemansrätten gör det fortfarande möjligt att plocka bär eller svamp i området.

Naturreservatet innebär att den orörda gammelskogen med sin sällsynta fauna och insektsliv skyddas. Det blir inte heller tillåtet att anlägga vägar eller bygga fler fritidshus. Undantag görs endast för älgtorn.

Det är inte heller tillåtet att köra terrängfordon på Sandön.

– Vi inför inget förbud för att nyttja de vägar som finns i området, men de som kör motordrivna fordon riskerar att bryta mot terrängkörningslagen. Det faller under en annan lagstiftning, betonar Per-Anders Jonsson.

I området finns ett gammalt fiskeläger med rester från två gistgårdar från historisk tid.

Johan Björklund driver i dag verksamheten på Klubbvikens havsbad och har genom åren ändrat åsikt om planerna för naturreservat på Sandön.

I början var han orolig för att reservaten skulle begränsa möjligheterna att expandera sin verksamhet.

– Detaljplanen blev till slut riktigt bra. Det är ingen nackdel att ha en anläggning intill ett naturreservat. För våra planer för Klubbviken är vägfrågan mer avgörande. Det är ett fantastiskt ställe, men blir det inte någon väg över till Sandön finns det ingen möjlighet att räkna hem våra visioner.

Sandöörarna blir Norrbottens 374:e naturreservat.

Luleås nya naturreservat

Sandöörarna ligger 13 kilometer sydöst om Luleå centrum. Det är ett område på cirka 85 hektar. som till skillnad från de flesta områden på Sandön står på moränmark.

De äldsta träden i reservatet är uppskattningsvis närmare 200 år gamla. Bland de äldre granarna kan besökare hitta sällsynta vedsvampar som rosenticka, rynkskinn, harticka och sprickporing. Här finns växtarter som åkermolke, kråkvicker, strandögontröst och salttåg.

Även insektslivet är ovanligt, där insektsforskare funnit arter som tidigare bara påträffats i nationalparken på Gotska Sandön.

Sedan tidigare finns ett skyddat område på Sandön. Det handlar om Stenåkerns naturreservat som bildades under 1970-talet.

Källa: Länsstyrelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!