Det är första gången museet har en utställning riktad till barn mellan 0-2 år. En vagn, en kåta, en lucksäng, en rutschbana inspirerad från gamla skåp och en stickad båt inspirerad av en Lovikkavante är några av installationerna på utställningen, där nutid möter dåtid med inspiration från svensk, samisk, tornedalsk och romsk kultur.
Projektledaren och museipedagogen Ida Renlund har gjort förstudier på Hägerns och Seskarö förskolor för att ta reda på vad barnen tycker om.
– Jag hade med mig historiska föremål från museet och studerade barnen när de lekte. Frågan vi ställde oss var hur vi gör en bra utställningsupplevelse för barn.
Vilka prylar är inte med här i dag, vad dissade barnen?
– Klädesplagg. Vi provade med mössor och skor, men det var inte intressant. Det kanske var för välbekant.
Vad gillade de mest?
– Väldigt många lekte under lång tid med gamla telefoner som har snurrplatta, säger Renlund.
Alla föremål är ekologiska.
– Allt är miljövänligt. Du kan tugga och suga på allting, säger hon.
Scenografen Lina Sporrong från Stockholm är den som har format utställningen, i nära samarbete med museet. Den stora stickade båten som är en viloplats har hon till och med stickat själv.
– Det var jättejobb och tog väldigt lång tid kan jag säga, ha ha! Det var nog 25 år sedan jag stickade senast, säger Lina som har sonen Inre Sporrong, 2, med sig till Luleå.
Förskolläraren Eva-Andersson-Niva, Hägerns förskola har längtat efter vernissagen.
– Jag har längtat efter det här. Det här visar att små barn kan så mycket, de har en ryggsäck med kunskap. Det är bra att vi vågar erbjuda dem mer, säger Eva Andersson-Niva, förskollärare på Hägerns förskola.
Tror du att de förstår att det är en utställning?
– Nej, kanske inte. För dem är det här lustfyllt lekande och att upptäcka saker.
Utställningen är öppen för alla och ska ut på turné ut i länets kommuner. Ett 20-tal förskolor i Luleå har redan anmält sitt intresse.
jessica.rosengren@nsd.se, 0920 – 26 30 33