På hjul mot ett friare liv i Brändön

De sålde huset, sa upp sig från jobbet, sökte jobb på chans och gav sig ut på sin livs cykelresa. I tisdags kom de fram till Luleå och Brändön där ett nytt liv väntar.

Dominique Girolami och Lisa Baert anlände till Brändö konferens och fritidsby i tisdags efter att ha cyklat 350 mil från belgiska Gent och upp genom Sverige. Nu väntar några månaders jobb på turistanläggningen innan resan tar fart igen i april med Nordkap som nästa destination.

Dominique Girolami och Lisa Baert anlände till Brändö konferens och fritidsby i tisdags efter att ha cyklat 350 mil från belgiska Gent och upp genom Sverige. Nu väntar några månaders jobb på turistanläggningen innan resan tar fart igen i april med Nordkap som nästa destination.

Foto: Anders Appelgren

Luleå2022-11-09 12:00

Tystnaden, naturen och alla vänliga människor.

Det är några av höjdpunkterna Dominique Girolami och Lisa Baert lyfter fram efter sin 350 mil långa cykeltur från Gent i Belgien till Luleå.

– Vi bodde i en stuga efter vägen och det var så tyst där. I Belgien har vi alltid ljud runt oss, säger Dominique Girolami.

– Det var så tyst i stugan att det nästan gjorde ont i öronen, säger Lisa och skrattar.

undefined
Lisa Baert och Dominique Girolami har cyklat hela vägen från Gent i Belgien till Luleå för att arbeta med vinterturismen hos Brändö konferens och fritidsby. I tisdags anlände de till Brändön där ett nytt liv och nya upplevelser väntar.

Under tisdagen landade de på Brändö konferens och fritidsby där de ska jobba över vintern. Dominique Girolami arbetar vanligtvis som fristående arkitekt men har satt jobbet på paus och Lisa Baert sa upp sig från sitt jobb inom resebranchen. Huset såldes och i slutet av augusti gav de sig ut på cykelresan utan att ens ha ett jobb. 

Först i september blev det klart att de skulle jobba på Brändö konferens, en plats Lisa Baert faktiskt besökt en gång tidigare genom sitt jobb och därför hade viss kontakt med.

En stor anledning till att paret ger sig ut på resan stavas covid. Restriktionerna i Belgien var mycket hårda när viruset drog fram som värst och där och då växte ett stort behov av frihet fram.

– Allting var stängt och man var tvungen att hålla sig inne. Man kunde inte ha kontakt med vänner. Då kände vi att nu gör vi något helt annorlunda, säger Lisa Baert.

Och frihetskänsla har de fått i massor, så pass att de har svårt att se sig själva bo på samma sätt som de gjorde förut i Belgien.

– Det finns så mycket plats här. Och vägarna bara fortsätter och fortsätter, säger Dominique Girolami.

Efter vägen har de bott i tält, vindskydd, små stugor samt inneboende hos vänliga människor som erbjudit dem en sovplats. På nätet finns det grupper där övernattandet organiseras men ibland har de fixat boendet på uppstuds och av en slump.

– Jag är förvånad över hur välkomnande människor har varit, säger Dominique Girolami och nämner flera exempel efter resans gång.

Bland annat fick de förtroendet att bo kvar hos en kvinna under tiden hon reste bort för att jobba. Det var bara: Varsågod, här har ni nycklarna. De kunde inte tro det var sant att en person lämnade över nycklarna till sitt hem till två främlingar.

– Vi lagade lite saker som behövde fixas i hennes hus och såg till att det var riktigt välstädat när vi åkte, säger Dominique Girolami och skrattar.

– Vi har mött massa trevliga människor som gett oss tips och vi har ätit middag med dem ibland, det har varit riktigt trevligt. Vi har fått lära oss en del om kulturen här, säger Lisa Baert.

Planen är att arbeta vid Brändö konferens till april och därefter fortsätta resan norrut till Nordkap innan cykelturen går söderöver ner genom Norge och tillbaka till Belgien.

undefined
Göran Vidén, som äger och driver Brändö konferens, är beroende av den utländska personalen över vinterns intensiva månader. Vinterturismen ökar i Norrbotten och bokningsläget ser riktigt bra ut just nu efter svårigheterna som covid-19 förde med sig för branschen.

Hos Brändö konferens finns det just nu personal från Holland, Belgien, Polen, Frankrike och Nya Zealand. Grunden i personalstyrkan är svensk men under vintersäsongen fylls det på med säsongsarbetare som aktivt sökt sig till den miljö Norrbotten erbjuder. Göran Vidén, som äger och driver Brändö konferens, beskriver ett läge där det finns ett stort sug från utländsk personal att jobba hos dem och det tackar han för.

Under vintersäsongen är ungefär hälften av personalen utländsk.

– De är superviktiga. Det är svårt att hitta restaurang- och värdskapspersonal som även är beredda att jobba över jul och nyår och det är dedikerade människor som kommer hit för att jobba, säger Göran Vidén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!