Kraven på ökad testning och smittspårning i coronakrisen tilltar i styrka bland debattörer och även efter kritik från socialminister Lena Hallengren (S), som i morgon (onsdag) kallar till krismöte med samtliga regioners styrelseordföranden.
Samtidigt slår flera regioner redan i taket gällande testkapaciteten, enligt Sveriges kommuner och regioner.
Även i Region Norrbotten är läget pressat, inte minst efter lanseringen av självtesterna, som numera utgör minst hälften av provtagningarna.
De senaste två veckorna har cirka 6 000 PCR-prov i länet analyserats per vecka, en dubblering jämfört med tidigare, och regionen arbetar febrilt med att stärka kapaciteten ytterligare.
– Från och med i dag (tisdag) utökas självprovtagningen med ytterligare 1 000 provtagningstider till 4 000 stycken i veckan, säger Anna Pohjanen, divisionschef för närsjukvården.
Nu finns tio provtagningsstationer för självtester runtom i länet, och hemleveranser av provtagningskit sker också via bland annat Apoteket.
– I slutet av veckan räknar vi med att dubbla antalet provtagningsstationer i Luleå, Piteå, Kiruna och Gällivare.
Hur länge får man vänta på provtagningskit via 1177?
– Just nu är det väldigt många som vill testa sig, vilket gör att det kan ta lite längre tid, speciellt på större orter. Väntetiden kan vara två-fyra dagar. Vi arbetar för att öka antalet tider. Väntetiderna beror främst på att vi har varit tvungna att balansera provtagningsresurs mot labbkapacitet.
Hur länge fördröjs svarstiderna på grund av att fler självtestar sig?
– Svarstiderna låg tidigare på mellan två-tre dagar, nu får fler vänta upp till fem dagar. Helt enkelt svårt för laboratorierna att hinna med.
Regionen är till stor del beroende av labbkapaciteten i Uppsala samtidigt som Finland kan underlätta framöver.
– Nordlab i Finland har tyvärr inte möjlighet att hjälpa just nu. Vi för även dialog med laboratorier i Helsingfors, säger Per Berglund, divisionschef för länssjukvården.
Men då kvarstår problemen rörande svarstiderna.
– Ska du transportera prover till Helsingfors, eller till fristående labb i Sverige eller Finland som i dag inte är integrerade med våra system, då blir det mer pappersremisser och svar i pappersform. Följden blir att det krävs mer personal och arbetstid.
– Samtidigt kommer Uppsala hjälpa oss med en ökad kapacitet allteftersom. De bygger ut sin egen kapacitet i kommande veckor, säger Berglund.
Dessutom investerar laboratoriet i Sunderbyn i ett nytt automatiserat instrument som stärker kapaciteten ytterligare framöver.
– Förhoppningsvis får vi maskinen levererad i början av december. Den kan fördubbla vår kapacitet. Vi har rätt lite personal på våra laboratorier, så vi är beroende av en mer automatiserad teknik.
Han hoppas även att en helt ny form av "snabbtester" kan börja användas även i Norrbotten inom en snar framtid.
– Flera företag har utvecklat snabbtesterna under året, och de har blivit allt bättre. Det som pågår nu är att olika laboratiorier gör en validering och ser hur snabbtesterna kan komplettera de nuvarande PCR-testerna.
Hur fungerar snabbtesterna?
– Man tar prov på samma sätt, via en pinne i näsan, och kan få svar väldigt snabbt, efter 15 minuter i bästa fall.
Men snabbtesterna är manuella och måste ske för hand.
– De är inte till för självtester, utan det är återigen vår personal och arbetstid som måste användas. Personalen måste också tränas upp.
När tas snabbtesterna i bruk?
– Redan före jul, tror jag. Förhoppningen är att snabbtesterna är tillräckligt bra då. Men det kommer fortfarande vara PCR-testerna som utgör den stora volymen av provtagningar, säger Per Berglund.
Anna Pohjanen vill samtidigt åter påminna om att alla norrbottningar måste följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
– Stanna hemma vid symtom, minst sju dagar och tills du varit symtomfri minst två dagar, undvik alla onödiga sociala kontakter, var noga med handhygien och håll alltid avstånd. Och om du testat dig – gå direkt hem och stanna hemma tills du fått svaret.