På djupet efter vatten

Med en djupborrad brunn kan du få gratis vatten resten av livet. Rätt utförd ger den en vattenkvalitet som är lika bra eller bättre än det kommunala vattnet. Men det gäller att välja rätt entreprenör för att få jobbet ordentligt gjort.

Fotograf:

Fotograf:

Foto:

Luleå2006-03-07 00:00
Under 2005 sinade många brunnar, vilket gjorde att det borrades närmare 10 000 brunnar för vatten. Till det kommer cirka 40 000 energibrunnar till bergvärmepumpar.

- Våra medlemsföretag har som mest att göra när det är riktigt torrt och när energipriserna går upp, konstaterar Anders Nelson som är verkställande direktör och ombudsman för Svenska Borrentreprenörers Branschorganisation som har 75 medlemsföretag i hela landet.

Främst är det privatpersoner med nybyggda villor eller sommarstugor som inte är anslutna till kommunalt vatten som borrar efter eget vatten. Men det förekommer även att en del väljer att borra en egen brunn för att slippa ansluta sig till den befintliga kommunala vattenförsörjningen.

- Det är upp till var och en om man vill göra så. Men ofta lönar det sig inte eftersom kommunen kräver att man ska vara ansluten till avloppssystemet. Och det är ju avloppstaxan som står för den största delen av den totala VA-kostnaden.



En annan stor kundkategori består av dem som har en befintlig brunn som antingen sinat eller ger för dåligt vatten. I kustnära områden är saltvatteninträngning ett stort bekymmer som beror på att man tagit ut för mycket vatten ur de befintliga brunnarna.

- Förr i tiden använde man kanske ett par hinkar vatten om dagen. I dag har vattenförbrukningen stigit markant på grund av ändrade vanor. Numera finns det dusch, tvättmaskin och bevattningsanläggning även i de minsta torpen. Genom att borra en ny brunn kan man ibland komma förbi problemet med saltvattnet.

I genomsnitt är de borrade svenska brunnarna 60 meter djupa, men det går att borra ned till 300 meter. Anders Nelson rekommenderar dock ingen att gå så djupt eftersom det är sällan det finns vatten där.

Någonstans vid 120 meter går gränsen för om det är någon mening att borra djupare. Med tanke på att det kostar 250 kronor plus moms per meter borrning i berg gäller det att hålla i plånboken. Ännu dyrare är borrningen från markytan genom jordlagret då det krävs stålfoderrör. Där brukar taxan ligga på cirka 750 kronor plus moms per borrad meter.



En av medlemmarna i branschorganisationen är brunnsborraren Ove Karlsson. Han säger att han aldrig haft så mycket att göra som nu.

- Någon semester i somras blev det knappast tal om, säger han när vi träffas vid en villa som ska få en ny brunn.

Det luktar fränt av diesel och smörjolja. Ljudnivån från kompressorn och borrhammaren är så hög att det inte går att föra ett normalt samtal ens hos grannen. Den bandgående utrustningen har lämnat djupa spår i gräsmattan och man förstår varför ägaren inte är hemma.

- Det är sånt som ingår i priset, säger Ove Karlsson med ett leende och torkar svetten ur pannan.

Tidigare under dagen har han fört ner foderrör i marken. Nu borrar han med en sänkborrhammare som drivs av tryckluft.

Plötsligt skvätter det upp brunt vatten blandat med stenkross och sand. I vanliga fall samlas detta upp i en container. Men här har ägaren gett klartecken till att dumpa det i den gamla brunnen som så småningom ska fyllas igen. Från ett hundra meter djupt hål blir det cirka 1 000 liter stenmjöl.

Ove Karlsson går bort till borrutrustningen för att kontrollera att allt löper som det ska. Men det flödande vattnet till trots är djupet inte tillräckligt, här handlar det om ytterligare några timmars arbete.



- Jag lämnar garanti på jobbet. Hittar jag inget vatten behöver kunden inte betala, säger han.

Jobbet som brunnsborrare var tidigare omgärdat med mystik och romantik. Men Ove Karlsson har inte mycket till övers för den hederliga slagrutan.

- Den fungerar om man söker efter ytvatten. Men för oss som borrar rakt ner i urberget är slagrutan värdelös. Det finns alltid vatten, frågan är bara på vilket djup man hittar det. Det normala är att jag finner en vattenfylld spricka vid 60 meter, men jag kan gå ned till det dubbla innan jag ger upp.

Nu handlar jobbet inte bara om sinande äldre brunnar. I takt med att de kommunala bolagen höjer VA-taxorna börjar även småhusägare som bor inom det kommunala VA-ledningsnätets gräns borra egna brunnar på tomten.

- Om några grannar slår sig ihop och delar på kostnaden kan det vara lönsamt på sikt. Men de måste fortfarande betala den fasta kostnaden och i många fall även för avloppsvattnet, så det gäller att räkna noga på om det är värt det.

Skillnaden mot en grävd brunn är att den djupborrade inte är beroende av nivån på grundvattnet. En torr sommar och en snöfattig vinter spelar ingen roll för vattentillgången.

- Vi rekommenderar att man redan i samband med borrningen gör en vattenanalys. Dels ska man undersöka salthalten men även göra en mikrobiologisk analys och hygienisk bedömning efter cirka två veckor. Därefter bör en normal kemisk undersökning göras efter cirka två månaders regelbunden användning av vattnet, säger Anders Nelson.

När brunnen väl är klar gäller det att skydda vattentäkten mot påverkan av förorening genom ytvatten, ytligt grundvatten, möss och insekter. De mest utsatta delarna är brunnslocket, ledningsanslutningar och brunnsväggarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!