Världen har satt stort hopp till FN:s stora miljökonferens i Paris. Äntligen ska hela världen kunna samlas kring ett mål och ett juridiskt bindande avtal för att minska utsläpp och därmed dämpa den globala uppvärmningen.
Konferensen lockar människor från hela världen: allt från politiska högdjur till engagerade gräsrötter.
Som Per Holmqvist.
Han har kämpat för miljön sedan 1972 och envist drivit sin tes att vårt sätt att leva är ohållbart i längden.
– Vi måste inse att vi måste sänka vår standard och vår tillväxt och samtidigt tillåta andra länder att växa. Vi behöver hitta en ny livsstil där vi lyfter sociala värden i stället för denna ständiga tävling i vem som kan växa mest, säger han.
När han satte sig på sin cykel var han lyrisk, kände att han var en del av något stort. Han trampade på småvägar i inlandet, förbi Lycksele och Östersund, in i Värmland och ner till Göteborg där han övernattade hos sin dotter.
Då inträffade terrorattentaten i Paris.
– Jag började gråta och blev förtvivlad. Det var precis samma känsla i kroppen som efter Tjernobyl och Twin towers. Jag blev så deppig att jag inte ville fortsätta. Min spontana tanke var att vända om. Men samtidigt tänkte jag att det är det terroristerna vill. Då bestämde jag mig för att cykla på ren tjurighet. IS ska inte få styra mitt handlingsprogram.
Resan gick vidare till Danmark och sedan in i Tyskland.
När NSD når Per Holmqvist har han hunnit till den lilla tyska byn Meldorf.
– Här tutar folk och vinkar. Min "Atomkraft - nej tack"-flagga är en succé och en dörröppnare. Tyskland har ju avskaffat all kärnkraft.
Hans nästa mål är att ta sig till Bremen där han ska vara med i en stor manifestation.
– Det kan bli den största genom tiderna runt om i hela världen, säger Holmqvist.
Sedan cyklar han vidare till Bryssel där han tänker lämna in en skrivelse till EU-höjdarna för att protestera mot kärnkraftverk i Finland.
Därefter väntar Paris.
– Jag åker dit för att jag vill sätta fingret på det största problemet som finns i dag för mänskligheten. Den flyktingkris som vi ser nu är bara en liten blinkning mot vad som kommer när vi får miljöflyktningar, när öar börjar svämma över. Det blir fruktansvärda folkvandringar om vi inte klarar att rätta till allting.
Du är ju enormt engagerad i miljöarbetet – men varför ska alla vi andra norrbottningar bry oss om vad som händer i Paris?
– För att hela världen måste ställa upp på det här. Alla måste mobilisera. Och ser vi rent egoistiskt på det är det viktigt för Norrbotten att inte golfströmmen vänder, för då får vi på nytt ett polarklimat här.
Vilken är den enskilt viktigaste frågan som ska avhandlas i Paris?
– Det är att rädda världen genom minskade koldioxidutsläpp. Och det måste ske på ett solidariskt sätt, det viktigaste är att det lbir en rättvis omställning i hela världen. Vi i väst kan bli tvingade att göra avkall på sånt vi tagit för givet. Tyvärr brukar det bli urvattnat när politiker träfas, men jag hoppas på en handlingsplan för att avveckla fossila bränslen.
Per Holmqvist säger att han är mer optimistisk än någonsin, att världen håller på att vakna och att allt fler ledande politiker slutar ha huvudet i sanden.
– Det pratas mer seriöst nu. Nu är jag ju i Tyskland och den här regionen är helt självförsörjande på förnybar energi. Men mot detta kämpar oljebolagen som försöker stoppa alla dessa beslut. Men allt fler vaknar, det märker jag när jag är ute så här. Och i Sverige vill 68 procent av befolkningen att vi ska ställa om till 100 procent förnybar energi. Det gäller bara att vi lär oss hur man gör.
Du låter väldigt förhoppningsfull?
– Ja, vi ska visa att det går att göra det omöjliga. Det har aldrig funnits så bra förutsättningar. Vi har fått en krismedvetenhet.