En flygkapten, en styrman och en flygsköterska hjälper en patient ombord på propellerplanet vid ambulansflygets bas i Luleå. Flygbaschefen Emil Nilsson tittar efter planet när det lyfter.
– Nu tar det 25 minuter så är de i Umeå, säger han.
I två år har han jobbat åt ambulansflyget i Luleå. Han har rötterna i Småland, men har flyttat runt på olika orter under sin karriär som pilot.
– Det är en del av jobbet att man får flytta dit jobben finns.
Nu hoppas han att han ska bli en av de 37 piloter som får fortsätta sköta flygambulansen i norra Sverige. I augusti ska den nya flygbasen i Umeå gå i drift och Kommunalförbundet svenskt ambulansflyg, KSA, planerar att anställa piloter via ett bemanningsföretag.
– När vi vet vilket bolag det blir som får uppdraget kan vi söka jobb hos dem.
Men det är klart att ovissheten och oron inför framtiden skaver.
– Det verkar som att KSA inte kan ställa några krav på kollektivavtal, det har vi idag hos Babcock. Så det är mycket man undrar hur det kommer att bli. Givetvis vill alla som gör det här idag behålla jobbet, säger Emil Nilsson.
Så sent som i januari var det nära att KSA lyckades ro i hamn ett avtal med norska OSM Aviation crew, samma bolag som tidigare försett Norwegian med piloter. Men den irländska konkurrenten CAE Parc Aviation överklagade tilldelningsbeslutet och processen stoppades.
Enligt Joachim Ahl, som är vice förbundsdirektör vid KSA kommer ett nytt tilldelningsbeslut inom kort.
"Så vitt avser upphandlingen av pilotbemanning så kommer tilldelning som sagt ske inom kort. Därefter följer en så kallad avtalsspärr i tio dagar. Förutsatt tilldelningsbeslutet inte överprövas under den perioden så kommer kontrakt tecknas med vinnande anbudslämnare", skriver han i ett mejl till Norr media.
Upphandlaren Olle Westholm har tidigare varit med och upphandlat ambulansflyg för de fyra nordligaste länen. Enligt honom är det en ekonomisk risk att ta in piloter via bemanningsföretag.
– Om nu enbart piloter upphandlas är det uppenbart att den delen blir dyrare än om den upphandlas med den totala flygambulanstjänsten som det var tänkt från början, säger han till Västerbottenskuriren.
Det var i juni förra året som KSA beslutade att driva ambulansflygverksamheten under eget drifttillstånd.