Övertid till tusen

Bristen på läkare gör att landstingets jourskuld växer för varje år. Läkare samlar på sig tusentals komptimmar som de inte hinner ta ut.- Det borde finnas ett tak på max 500 timmar, säger Inge-mar Backman, länschef för internmedicin i Norrbotten.

Lanstingets jourskuld ökar för varje år. Vissa läkare har sparat ihop mellan 3 000  och 6 000 övertidstimmar.FOTO: Bertil Ericson / SCANPIX

Lanstingets jourskuld ökar för varje år. Vissa läkare har sparat ihop mellan 3 000 och 6 000 övertidstimmar.FOTO: Bertil Ericson / SCANPIX

Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

LULEÅ2009-02-16 06:00
På tre år har landstingets jourskuld stigit med över 12 000 timmar inom landstinget (se faktaruta).
- Det skulle bli väldigt dyrt om de läkarna skulle vilja ta ut dessa timmar i ledighet, säger Ingrid Stridfeldt, personalchef hos landstinget.
6 800 timmar
Överläkare Anders Österlind, på Sunderby sjukhus infektionsklinik, toppar listan.
Han har samlat på sig 6 800 timmar övertid som han ännu inte har tagit ut
i ledighet. Om han skulle vilja ta ut all komptid skulle han kunna vara ledig i över tre år.
Orsaken bakom att jourskulden stadigt ökar varje år är att det är svårt för läkare att ta ut ledighet på grund av läkarbristen.
- Det finns för få läkare som kan hoppa in och vikariera. Det är en patientsäkerhtsfråga också. Läkarna måste finnas tillgängliga, säger Ingrid Stridfeldt.
I Norrbottens läns landsting finns inget tak för hur många
timmars övertid en läkare får samla på sig.
Efterlyser tak
- Det hade varit bättre med ett tak på max 500 timmar. Då hade inte landstinget haft den här stora jourskulden som varje år automatiskt uppräknas med löneökningar och så vidare och som kostar miljontals kronor, säger Ingemar Backman.
Förra året betalade landstinget 1,2 miljoner kronor i skadestånd till Norrbottens läkarförening på grund av att läkarna arbetade alldeles för mycket övertid under 2007.
Allt tyder på att det blir nya skadestånd för 2008.
Det är främst läkare inom primärvården som arbetade mer än de 300 timmar övertid som avtalet tillåter.
- Vi är vana vid att arbeta och ställa upp för patienterna och kollegorna, säger Robert Svartholm, ordförande för Norrbottens läkarförening.
Jobbar för mycket
Han varnar för att läkarnas hälsa står på spel om arbetsvillkoren inte blir bättre.
- Vi jobbar för mycket och det är inte bra för vår hälsa, sjuktalen för läkare håller på att stiga nu. Till sist går det också ut över patienterna med dåliga beslut och dåligt humör.
Det kan inte vara så att ni vill jobba mycket?
- 40 timmars arbetsvecka är ingen naturlag. Det är många av oss som vill jobba mer än så och det är ju en evig tur när vi blir allt färre läkare som ska göra allt mer hela tiden, säger Robert Svartholm.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om