Trähuset på Sandgatan 32 bär på en okänd historia, i vart fall för tjänstemännen på Luleå kommun. Flerfamiljshuset som uppfördes någon gång under tidiga 1900-talet består av fyra relativt små lägenheter. På övervåningen delas en liten wc och den gemensamma duschen finns i källaren.
Dan Lindberg på kommunen titulerar sig själv som maskinist, han åker runt och håller koll på kommunens fastigheter och ser till så att sådant som behöver fixas akut, blir gjort. Han berättar att han inte vet vad huset på Sandgatan 32 använts till, men han håller det inte för omöjligt att det fungerat som tjänstebostad.
Från 1880-talet och framåt var malmhamnen i Svartöstan den stora arbetsgivaren. Stadsdelen, som fram till 1933 var ett så kallat municipalsamhälle, har både före och efter uppförandet av stålverket på 40-talet inhyst många arbetare.
– Det är uppenbart att man gjort förändringar i huset någon gång efter att vattenledningar dragits in till Svartöstan. Tidsstämpeln på köksinredningarna och det faktum att lägenheterna har rinnande vatten visar att de är byggda efter det. Men det är egentligen omöjligt att säga nu om huset alltid varit ett flerfamiljshus eller inte, säger kommunarkivarien Thomas Åkerlund-Eriksson.
Han berättar att många av träkåkarna i Svartöstan också flyttats till stadsdelen från landsbygden. Tomterna som projekterades av affärsmannen Robert Asplund år 1894 är 830 kvadratmeter vardera.
Sandgatan 32 har emellertid en något större tomt, 975 kvadratmeter. Taxeringsvärdet på huset är fastställt till 1 722 000 kronor, vad marknadsvärdet blir ska nu en anbudsprocess visa.
– Vi har valt att sälja det här huset via anbud, vi brukar göra så vid lite mer udda objekt och där vi förväntar oss att det kanske blir lite färre spekulanter, säger Jonas Nilsson, vid stadsbyggnadsförvaltningen.
Han är lite förvånad över det till synes stora intresset för huset nu i samband med den första av två visningar.
– Det är ju ganska uppenbart att det är ett renoveringsobjekt, säger han.
En mångårig hyresgäst följer med på köpet och enligt Jonas Nilsson har denne ett besittningsskydd.
Villamarknaden i Luleå har varit glödhet i flera år, sedan 2019 har priserna gått spikrakt uppåt. Men i maj kom en avmattning som ser ut att fortsätta. De senaste tolv månaderna har priserna sjunkit med fem procent.