Sedan i augusti har röstning, debatter med politiska ungdomsförbund, demokratidagar och samtal om politik i klassrummen pågått på många av Sveriges högstadie- och gymnasieskolor. På onsdagen var det sista dagen som eleverna kunde rösta i Skolval 2022, skriver Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, i ett pressmeddelande.
I valet, som arrangeras av MUCF på uppdrag av regeringen, deltar både friskolor och kommunala skolor från Sveriges alla län. Enligt myndigheten är tanken att denna demokratisatsning ska lära elever om demokrati, politik och hur det går till att rösta i ett riksdagsval.
Detta år har MUCF också särskilt fokuserat på att få med särskolor och skolor i socioekonomiskt utsatta områden. Totalt är 1 580 högstadie- och gymnasieskolor anmälda – vilket innebär att sammanlagt 568 650 elever har haft möjlighet att rösta.
I Norrbotten har 30 skolor deltagit, bland annat Björknäsgymnasiet i Boden, Innovitaskolan Kalix, Kråkbergsskolan i Luleå och Lapplands gymnasium Jokkmokk.
– Det viktigaste är att de vet hur den här demokratiska processen går till. Var de får information om de olika partierna och att vi jobbar på det i skolan och tar reda på fakta, säger Åsa Jakobsson, rektor på Kråkbergsskolan i Luleå.
Under den digitala valvakan, som sänds den 12 september klockan 13-14, redovisas alla resultaten från skolvalet på nationell nivå.
Här är skolorna som deltog i Norrbotten:
Boden: Björknäsgymnasiet, Stureskolan
Piteå: Christinaskolan, Pitholmsskolan, Porsnässkolan, Sjulnässkolan, Solanderskolan, Strömbackaskolan
Kalix: Furuhedsskolan, Innovitaskolan, Manhemsskolan
Övertorneå: Gränsälvsgymnasiet
Luleå: Innovitaskolan, Kråkbergsskolan, Luleå Gymnasieskola Enhet C, Luleå Gymnasieskola Kv. Örnen, Luleå gymnasieskola skolenhet B, Montessori 7-9, NTI Gymnasiet Luleå, Nya Läroverket Bergnäset, Råneskolan f-9, Stadsöskolan, Örnässkolan
Älvsbyn: Kyrkholmsskolan
Gällivare: Lapplands Gymnasium
Jokkmokk: Lapplands gymnasium, Östra skolan
Pajala: Pajala Centralskola
Överkalix: Strandskolan
Haparanda: Tornedalsskolan