Förändringarna på industriområdet går att koppla till Hybritprojektet, SSAB:s, LKAB:s och Vattenfalls gemensamma satsning att få fram fossilfritt stål. Som en del av det projektet har stålbolaget tidigare sagt att de kommer att ersätta sina masugnar med ljusbågsugnar och förlänga varukedjan i Luleå.
– Vi kommer att använda ungefär 70 procent mindre energi i systemet med förändringar. Det handlar bland annat om att vi inte kommer att tillverka stålslabs som därefter behöver skickas på tåg och förädlas i Borlänge. Nu tillverkar vi istället rullarna direkt i valsverket medan stålet fortfarande är varmt, säger Lotta Jakobsson.
Men förändringen av verksamheten gör också att själva stålproduktionen tvingas byta plats på Svartön.
Det förändrade produktionssättet gör också att koldioxidutsläppen försvinner och att utsläppen till luft och vatten minskar. Däremot kommer den nya placeringen att leda till en förändrad bullerbild för närboende.
– Det kommer att tystas ned i närheten av Svartöstan. Det eftersom att det byggs längre ned på Svartön samtidigt kommer vi också att hantera mer skrot än idag. Det gör att vi jobbar med att ta fram en bullerutredning och köra simuleringar över hur ljudbilden förändras, säger Lotta Jakobsson.
En av de som befann sig på vetenskapens hus i kväll var Lulebon Per Lohult.
– Jag har stuga på Sandön och jag ser masugnen därifrån, speciellt på kvällarna när den lyser upp. Jag har också tidigare jobbat på SSAB så det finns en undran om man kommer att bevara den på något sätt.
Enligt Lotta Jakobsson är det en fråga som bolaget ännu inte hunnit ta ställning till.
Att SSAB haft verksamhet på Svartön i 80 år är något som återspeglas i de frågor som Lotta Jakobsson och hennes kollegor fått under tidsdagens samråd.
– Folk vet om vilka vi är och har ett hum om vår verksamhet. Det är nog en av anledningarna till att jag inte fått så många oroliga frågor från de som är här idag, säger Lotta Jakobsson.
Bland de som inte hade så många oroliga frågor återfanns Maja Stenström och Tintin Tingrot, tidigare studenter i hållbar energiteknik vid LTU och nu verksamma i fältet.
– Det är jättespännande att få veta mer om hur de ska lyckas med omställningen, säger Maja Stenström.