I december såg issäsongen ut att kunna bli något liknande som vid vargavintern 2010 då bland annat Finlandsfärjor fastnade i isen och isbrytarna fick slita ont.
Men i januari planade det ut och faktum är att minstingen i flottan, Ale, inte ens behövt åka ner till Vänern för att bryta is vilket normalt brukar ske.
Det är bara Ale som fortfarande har uppdrag och planen är att den ska i hamn 18 maj, en dag senare än i fjol.
– Det är märkligt hur årstiderna och naturen kompenserar sig själv. Oavsett hur det sett ut så brukar det bli i mitten av maj, säger Anders Dahl, isbrytarchef på Sjöfartsverket, som kan se tillbaka på en märklig vinter för isbrytarna.
Inte minst har det varit blåsigt och is har blåst runt i Bottenhavet och skapat svårigenomträngliga vallar.
– Det har varit en intressant och annorlunda säsong som säkert går att koppla till klimatförändringarna. Det kommer fortfarande vara kallt och vi kommer ha is men det kommer bli mycket mer varierande, lite grann från vecka till vecka, säger Anders Dahl.
Isbrytaren Oden brukar delta vid olika polarforskningsexpeditioner efter säsongen i Sverige och i år var planen att Oden skulle assistera en expedition vid södra Lomonosovryggen i Norra ishavet men så blir det inte. Polarforskningssekretariatet har gått ut på sin hemsida med information att den ställs in på grund av osäkerheten kring säkerhetsläget.
– Det är inställt på grund av omvärldsläget. Det fanns en viss rysk inblandning, säger Anders Dahl.