Några jaktkamrater, två män och en kvinna, träffas i en koja. Plötsligt kommer en kvinna som påstår att hon ska jaga med dem. Men vem är hon, och varför kommer hon dit? Pjäsen heter ”Kämpälä”, som betyder ”Kojan” på meänkieli, och har premiär på lördag i Erkheikki Folkets hus.
Allt började för några år sedan när Lars-Erik Rantatalo låg på sjukhus i Stockholm och väntade på operation. I vad han tror var ett morfinrus fick han plötsligt en lysande idé till ett teatermanus, och ringde sin vän Mikael Niemi.
– Han var eld och lågor, hade en jättebra idé om en älgjaktskoja och olika förvecklingar, berättar Mikael Niemi.
När Lars Erik Rantatalo blivit frisk och fått komma hem hade han glömt hela historien. Men Mikael Niemi kom ihåg allt, och påminde honom:
– Jag sa att vi kan ju spåna och se om det blir något. Och det blev det. Vi har gjort manuset tillsammans, och jag skrev ner det.
För Mikael Niemi var det lusten som drev honom att skriva:
– Jag har saknat den här typen av pjäser. Jag kallar det folkligt, jag är inte rädd för det ordet. Något slags enkel, rak historia på meänkieli, så att folk får höra sitt eget språk. Jag har skrivit på svenska men skådespelarna har översatt, de är fullt tvåspråkiga, allihop.
Pjäsen är till 80 procent på meänkieli, berättar Lars-Erik Rantatalo.
– Det blir en mycket ovanlig teater, helt olik allt annat. Det är upp och ner, med både humor och i moll. Och det finns en röd tråd genom hela föreställningen, säger han lite hemlighetsfullt.
I uppsättningen medverkar flera lokala kulturprofiler, bland andra Rolf Digervall, Kurt Lind, Monica Holmström och Bror Astermo. Mikael Niemi berättar om vikten av att hitta rätt känsla:
– Det så kallade ”Joppigänget” har tidigare gjort några pjäser där de hittar det lokala, den där byakänslan. Hur det är att leva i en liten by, hur man pratar och hur man är. De fångar det på pricken, och jag har saknat det där. Vi har gjort det utan bidrag, och det tycker jag är häftigt, alla gör det gratis.
Han återkommer till att det är lusten att skapa som har drivit projektet:
– Vi har inga ambitioner att vara nyskapande eller konstnärligt originella. Det handlar om att hitta en tonträff som går hem i hjärtat i bygden. Det finns drag i folkkulturen som jag verkligen gillar. ”Populärmusik från Vittula” är också gjord på det sättet, utifrån det lokala. Folk känner igen sig, samtidigt blir det gestaltat konstnärligt, säger Mikael Niemi.
På lördag den 13 oktober är det premiär för ”Kämpälä” i Erkheikki Folkets hus, med ytterligare en föreställning dagen därpå.
– Det är en amatörföreställning, och vi hoppas att den ska nå folkets hjärta och skrattmage.