Ovanlig operation när Göran får en ny axel

De senaste 7-8 åren har han tvingats åka skidor med en stav, men i september får Luleåbon Göran Lindblad en ny axel. Protesen sätts på plats i Sunderbyn med hjälp av ny teknik – en operation som bara genomförts ett tiotal gånger i Sverige.

ENARMAD. I drygt 30 år har Göran Lindblad, 59, haft problem med sin vänstra axel.

ENARMAD. I drygt 30 år har Göran Lindblad, 59, haft problem med sin vänstra axel.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2014-06-26 06:00

– Jag känner både spänning och lite oro, säger Göran Lindblad, 59.

Hans vänstra axel är helt slut.

– Det är ben mot ben, helt uppnött. Kulan är i princip platt.

Han har fått artros och det knakar när han rör på axeln.

– Jag kan inte röra armen mer än så här, säger han och höjer armen rakt ut från sidan, kanske 30 centimeter.

Problemen började på Notviksverkstaden i slutet av 1970-talet, där Göran Lindblad bland annat gjorde reparationer under loken.

– Jag drog axeln ur led och opererade mig säkert fem, sex gånger. Till sist drog de efter alla senorna. Jag fick inte full rörlighet men den fungerade i alla fall hyfsat.

Sedan har åren gått och axeln blivit sämre och sämre. Rörligheten har försämrats och värken har tilltagit för varje år.

– På 15 år har jag inte kunnat nyttja den fullt ut. Och de senaste har jag gjort allt med höger arm. Det blir ju jobbigt för det är situationer hela tiden. Exempelvis stänga bildörren. Jag har hållit på och snickrat en förstukvist. Normalt gör man det på två dagar, nu har det tagit tre veckor. Och då har jag ändå fått hjälp. Och skidåkningen, som jag tycker så mycket om...sista 7-8 åren har jag åkt med en stav.

Göran Lindblad är självkritisk.

– Jag har ju tjurat för länge. Men det är lustigt, det har blivit som att jag accepterat problemet på något konstigt sätt. Ignorerat det.

Men i vintras blev situationen ohållbar.

Numera jobbar Göran Lindblad som servicetekniker åt kommunen, och i samband med ett jobb på Bergviksskolan "knäppte det till" i axeln, som Göran uttrycker det.

– På natten for axeln ur led och det gjorde fruktansvärt ont. Efter det var värken brutal och jag kände att "nu går det inte längre".

När Göran Lindblad sökte hjälp kom han i kontakt med överläkare Fredrik Röding vid ortopeden på Sunderby sjukhus, som konstaterade att det var läge för en komplicerad och väldigt ovanlig operation.

– Jag skulle tro att det genomförts cirka tio sådana här operationer i Sverige tidigare, säger Fredrik Röding.

En av dem har han själv gjort förra hösten. Fredrik Röding kommer att operera under överinseende av schweizaren Hans Bloch, som är axelkirurg och representerar bolaget som tagit fram protesen.

– Det är ledskålen som är det svåra att byta ut i axeln. Det är vanligare att sätta en "felvänd" protes, vilket innebär att ledskålen sitter på kroppen i stället för armen. Men i Görans fall är rättvänd protess ett bättre alternativ.

Ny teknik gör att den rättvända protesen numera innehåller en skulderbladskomponent som gör att resultatet märkbart förbättrats.

– Den är tredimensionell och gjord i titan och växer in kroppen bra eftersom titan är ett material som kroppen accepterar.

Antalet axelplastikoperationer har ökat kraftigt i Sverige de senaste tio åren.

– Det beror på att tekniken har förbättrats och primärvården har fått bättre information om vad som går att göra. Och att läkare som jag har tillåtits att "smala" in mig på ett område.

Att Fredrik Röding tillhör ortopeden i Sunderbyn är en vinstlott för norrbottningarna.

– Men för att få bra resultat krävs ett team av olika specialister. Vi har duktiga sjukgymnaster och narkosläkare, exempelvis. Jag har det väldigt förspänt här.

Fredrik Röding tror att Göran Lindblad kan få full rörlighet i sin nya axel.

– Han har stora möjligheter till det om han tränar bra och målmedvetet. Han är helt rätt typ av patient för den här operationen.

Sedan april är Göran Lindblad sjukskriven på heltid.

– Jag har fått ett rehab-program och har redan börjat förbereda mig. Jag ser fram emot att få tillbaka rörligheten och att slippa värken. Och att kunna åka skidor på riktigt!

Axelplastik

FAKTA

Antalet axelplastikoperationer i Sverige har ökat med 300 procent de senaste tio åren. Nu görs cirka 1200 operationer om året.

Proteserna är konstruerade på olika sätt: antingen som en omvänd axel, där ledskålen sitter på kroppen, eller som en rättvänd. Den senare kategorin ger bättre rörlighet och lämpar sig bättre för människor som lever ett aktivt och fysiskt liv.

Den protes som Göran Lindblad ska få är rättvänd och framtagen av ett italienskt företag. En ny skulderbladskomponent, den yttersta delen på bilden, som ser ut som en trubbig kon, har gjort att resultaten märkbart förbättrats. Komponenten är gjord av ett nytt material av titan som ett svenskt företag har utvecklat

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om