Outgiven Astrid Lindgren skapar julstämning

Mickel räv och tomten möts en stilla men magisk julnatt över en tallrik gröt. Astrid Lindgrens barnbok ges nu ut på svenska för allra första gången, med nya illustrationer av Eva Eriksson.

STOCKHOLM 20171128
Illustratör Eva Eriksson tillsammans med Astrid Lindgrens dotter Karin Nyman visar upp den nya Astridboken ”Räven och tomten” som är en julsaga. Här fotograferade i Astrid Lindgrens bevarade hem på Dalagatan i Stockholm.
Foto: Fredrik Sandberg / TT / kod 10080

STOCKHOLM 20171128 Illustratör Eva Eriksson tillsammans med Astrid Lindgrens dotter Karin Nyman visar upp den nya Astridboken ”Räven och tomten” som är en julsaga. Här fotograferade i Astrid Lindgrens bevarade hem på Dalagatan i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg / TT / kod 10080

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Luleå2017-11-08 06:00

Under en stjärnbeströdd himmel och i stugans varma ljus leker upprymda barn med sina nya julklappar. Att Astrid Lindgren älskade julen är svårt att ta miste på när man läser ”Räven och tomten”, som handlar om ett kort möte i snön under högtidsnatten.

Hennes välbevarade hem på Dalagatan i Stockholm har lanseringen till ära klätts i julskrud, med författarens äppelprydda ljusstakar och en julgran vars levande ljus glimmar som då.

–  Mamma var väldigt förtjust i julen, hon hade magiska jular ända sedan barndomen och det försökte hon att behålla, säger Karin Nyman, Astrid Lindgrens dotter, som är på plats i det gamla barndomshemmet.

Manuset till boken hittades för fem år sedan, tillsammans med ”Tomten är vaken”, som gavs ut redan då med illustrationer av Kitty Crowther. Berättelsen är enkel och rättfram, tycker Karin Nyman. Räven Mickel söker efter något att äta på en närliggande gård där det finns hönor. Men tomten vakar över gården – och erbjuder i stället sin egen julegröt.

–  Det är något slags eldupphör på julafton, säger Eva Eriksson och drar på munnen.

Hon har varit illustratör åt några av Sveriges största barnboksförfattare, som Ulf Nilsson och Barbro Lindgren – ofta med en blick för just det humoristiska. Astrid Lindgren har hon aldrig tidigare tecknat åt, men var ändå inte nervös. Åtminstone inte tills hon såg de ”enastående” illustrationerna i den tyska förlagan, av Harald Wiberg, vars klassiska bilder Astrid Lindgren fick i uppdrag att skriva en text till.

Men Eva Eriksson valde att i stället förlägga berättelsen till nutid, och tänkte på en skog hon känner väl till, i närheten av sin son.

– Jag har svårt att rita av saker eller bara gå ut i naturen för inspiration, jag måste gå omvägen in i mitt huvud och måla minnet av skogen eller en känsla jag hade i ett visst ögonblick när jag gick där, säger hon.

Att illustrera Astrid Lindgren var både kul och ganska lätt, tycker Eva Eriksson. Hon kan relatera till allt i boken: på bilderna får barnen Pippikläder och radiostyrda bilar, precis som hennes egna barn genom åren.

–  Och rävar har man ju träffat. Vi hade en i sommarstugan som man kunde mata med köttbullar.

Karin Nyman tänkte på boken som en detalj. Men ett outgivet manus av Astrid Lindgren väcker uppmärksamhet. Och trots det enkla formatet kommer läsarna att känna igen sig, tror redaktören Suzanne Öhman, som även hon mumsar på en saffransbulle nedsjunken i en av den legendariska barnboksförfattarens fåtöljer.

Astrid Lindgren vänder sig exempelvis till räven med frågan som retoriskt grepp. Där finns också budskapet att man ska dela med sig. Samtidigt är det varken för sentimentalt eller snällt.

–  Man känner att man är med genom hennes sätt att skriva, säger Suzanne Öhman.

–  Ja, hon talar direkt till läsaren, fyller Eva Eriksson i.

Och när boken nu ligger där på Astrid Lindgrens julpyntade bord tycker Karin Nyman att det är synd att hennes mamma inte får se den. Hon skulle ha försjunkit i bildernas förtätade stämning, tror dottern, som hoppas att ”Tomten och räven” ska ge julstämning åt stora och små.

I deras familj var läsningen alltid en del av julritualen – efter ett julstök som brukade vara ända fram till julaftons morgon, minns Karin Nyman. Främst var det Astrids pappa Samuel August som läste julevangeliet, om när Qurinius befann sig i Galiléen, även om de också turades om med högläsningen före maten.

–  Det var inte för att vi var så fromma utan för stämningens skull. (TT)

Fler julböcker för stora och små

”Jul i litteraturen”, antologi.För den som vill ha högläsning under julafton är det här en perfekt bok, med juligt smått och gott för alla. Den inleds med klassikern ”Tomten” av Viktor Rydberg och sedan följer bland andra ”Granen” av Tove Jansson, ”Pälsen” av Hjalmar Söderberg och ”Den lilla flickan med svavelstickorna” av HC Andersen. Den som störs av idyllen kan njuta av Sonja Åkessons smått ångestladdade uppräkning i dikten ”Julräkning”.

”Juldagar. 12 berättelser och 12 festmåltider för 12 dagar” av Jeanette Winterson.Spökhistorier, magiska ingripanden och små mirakel: Jeanette Winterson har samlat tolv berättelser för julhögtidens tolv dagar. Det är julsagor som handlar om allt från köphets till jultraditioner. Dessutom avslutas de med olika recept: här finns rökt julaftonslax, ”pappas sherry trifle”, vinglögg och nyårsdagssmörgås att inspireras av.

”Tjoho, nu är det jul”, av Ulf Nilsson och Emma Adbåge.I denna klassiska kalenderbok har varje dag i december fram till jul sitt eget kapitel. När julen närmar sig flyr grisen Ruffe ut i skogen för att slippa bli skinka. I ett gammalt torp stöter han på andra djur, som katten Kss-Kss, ett par möss och en vildsvinsfru. Och högtiden blir till slut en gemenskapens dag, lite mot alla odds.

”Tio vilda hästar firar jul”, av Grethe Rottböll och Lisen AdbågeI denna färgsprakande barnbok är det tio hästar som bjuder in skogens djur till julfirande, på rimmad vers. Och motsträviga firare blir snart omvända, vilket resulterar i ett mångskiftande kalas bland vänner där alla gör det de gillar bäst. En bok med glatt humör och ett tydligt julbudskap.

”Julen är räddad”, av Matt HaigDen bästsäljande författaren Matt Haig är tillbaka med ännu en julsaga, uppföljaren till ”Jakten på julen”, för åttaåringar och uppåt. ”Julen är räddad” är en ungdomsbok med anstrykning av klassisk saga: Amelia bor under takåsarna i ett smutsigt London, när hennes mamma blir allt sjukare. Hon behöver hjälp – av tomten. Men tomten är svagare än någonsin och behöver i sin tur någon som kan rädda julen.

”Maigrets jul”, av Georges Simenon.Får det lov att vara en klassisk deckare i jul? Simenon tar sig här an julafton, då en flicka får besök av tomten – som försvinner. Det får den legendariske kommissarie Maigret att börja forska i familjens förflutna. En nyutgåva med retrokänsla från Simenons rika produktion.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om