Efter sin hyllade debut är Sara Larsson nu tillbaka med en ny spännings-roman. Temat är likartat. ”Den första lögnen” som utkom 2015 handlar om en sextonårig flicka som av några skolkamrater under en fest blir utsatt för en brutal gruppvåldtäkt. En händelse som sedan förföljer de inblandade in i vuxenlivet och berättas ur flera olika perspektiv. Hennes nya ”Aldrig mer” är en berättelse om trafficking, om hur unga fattiga flickor säljs som sexslavar.
Mäns obetänksamma utnyttjande av kvinnor är uppenbarligen ett ämne Sara Larsson brinner för, man kan ana hennes ilska lysa igenom mellan raderna. Även i denna bok väver hon skickligt samman olika livsöden och vi får i huvudsak följa tre personer. Den rumänska flickan Andreea har blivit lovad ett drömjobb i Spanien och fylld av förväntan sätter hon sig på bussen.
På stationen i Madrid väntar dock en hallick och hon blir förd till en smutsig lägenhet där hon och några andra flickor tvingas jobba som prostituerade, alltmedan livslusten lämnar dem och sjukdomarna avlöser varandra. Andreea blir så småningom förflyttad till Stockholm där hon fattar ett avgörande beslut.
En annan av huvudkaraktärerna är Ted. Under många år har han sett till att förgylla sina arbetsresor med att köpa sex. Hans lyxiga tillvaro hotas när frun överräcker ett brev som kommit med posten. Däri finns direktiv om hur han ska bete sig för att hans dubbelliv inte ska avslöjas. Vi får också följa terapeuten Patrik vars jobb med att prata sexbrottslingar tillrätta leder honom djupare in i den smutsiga verksamheten. Han blir engagerad i ett mysterium med en försvunnen man och följer slutligen spåren mot Rumänien.
Sara Larsson, utbildad civilingenjör men verksam som konsult inom skola, omsorg och socialtjänst, har ännu en gång lyckats skriva en bok som är väldigt svår att lägga ifrån sig. Tankarna går till Lukas Moodysons film ”Lilja 4-ever”, som hade premiär 2002 och som skildrade människohandel. ”Aldrig mer” är både spännande och upprörande, och framförallt en påminnelse om vad som än idag pågår i Europa och i vårt eget land: slavhandel och kvinnoförtryck.