En fortsatt upptrappning av kriget i Afghanistan kan innebära att fler lämnar landet, något som i sin tur skulle medföra en ökning av migranttrafiken på Medelhavet. Men hur många som i så fall kan komma till Sverige beror av möjligheterna att resa till Europa och vidare igenom Europa, påpekar Robert Haecks.
– Olika restriktioner kopplade till pandemin innebär större svårigheter än vanligt, säger han i ett skriftligt svar på frågorna från Norr Media.
Han kan inte svara på hur enskilda mottagningsenheter, som Migrationsverket i Boden, kan komma att påverkas av en ökad flyktingström från Afghanistan.
– Om antalet asylsökande till Sverige skulle öka kraftigt har Migrationsverket en beredskap för det. Våra bostäder är inte fullbelagda och i dag har vi plats för att ta emot fler sökande. Vi har också möjlighet att snabbt upphandla fler bostäder.
Migrationsverket har dragit viktiga lärdomar efter situationen 2015, enligt Robert Haecks.
– Ingen myndighet är dimensionerad för att ensam kunna skala upp i den omfattning som behövs. Men vi har numera en väldigt god samverkan med alla andra aktörer som också skulle bli inblandade om det skulle uppstå en ny storskalig flyktingsituation.
Sedan några veckor tillbaka gäller totalt verkställighetsstopp för utvisningar till Afghanistan. När det gäller ärenden som inte är avgjorda har besluten skjutits på framtiden. För afghaner som befinner sig i Sverige utan beslut om uppehållstillstånd kan situationen se olika ut från fall till fall.
Många afghanska medborgare hade redan före verkställighetsstoppet rätt till bostad och ekonomiskt bistånd, exempelvis barnfamiljer och ungdomar som fått tillfälligt uppehållstillstånd för gymnasiestudier. Personer med utvisningsbeslut som inte lämnat landet inom gällande tidsfrist kan bli inskriven i mottagningssystemet igen, om de ansöker om inhibition, enligt Robert Haecks.
– För att få sin sak prövad på nytt behöver man anmäla så kallat verkställighetshinder och beviljas en ny prövning.
Den som beviljas en ny prövning i sitt ärende kan också få möjlighet att arbeta i Sverige genom undantag från arbetstillståndet. Det förutsätter att personen "har medverkat till att klargöra sin identitet", enligt Migrationsverkets skrivning.