"Brinner en sjöbod så brinner alla"

Det innebär en stor risk att övernatta i de omskrivna sjöbodarna i Kängsö hamn. Det anser kommunens bygglovschef, Christer Andersson. Om brand uppstår är risken stor att den sprider sig mycket snabbt, befarar han.

Sjöbodarnas placering innebär att en brand kan sprida sig mycket snabbt.

Sjöbodarnas placering innebär att en brand kan sprida sig mycket snabbt.

Foto: Linda Kask

Luleå2021-02-08 05:30

De 15 sjöbodarna närmast båthamnen är byggda tätt tillsammans, i grupper om fem. Ovanifrån kan man se att plåttakens kanter nästan nuddar vid varandra. Flera av sjöbodarna är utrustade med braskaminer.

– Jag ifrågasätter om det alls är lämpligt att ha braskaminer i sjöbodarna, när de står så tätt tillsammans, säger Christer Andersson, bygglovschef vid Luleå kommun.

Trots detta har kommunen vid flera tillfällen godkänt bygganmälningar som gäller installation av braskaminer. 

– En del av besluten har fattats under min tid här, så det finns all anledning att vara självkritisk, säger Christer Andersson. 

Enligt reglerna får inte byggnader placeras närmare än med åtta meters avstånd till nästa byggnad. Om den regeln inte följs, måste byggnaderna vara utrustade med väggar som kan stå emot brand under en viss tid. Christer Andersson och hans personal på kommunens byggavdelning har inte kunnat hitta några dokument som visar hur väggarna i sjöbodarna är konstruerade.

– Jag betvivlar stark att väggarna har något brandskydd över huvud taget. När det inte framgår av handlingar kopplade till bygget, då kan man nästan förutsätta att det inte finns. Men i det här läget går det inte att säga att vi vet detta. Det är bättre att säga att vi inte vet och att vi självfallet kommer att utreda frågan när vi är på plats. 

Christer Andersson påpekar att han ska undersöka om möjlighet finns att påbörja tillsynen på plats före barmarkssäsongen, med anledning av brandsäkerhetsfrågan. 

– Oavsett om det finns brandskyddande väggar eller inte, brinner en sjöbod så brinner alla. Elden färdas via takfoten på ett ögonblick. Om vinden ligger olyckligt sprider den sig hur lätt som helst. 

Vid byggande av bostadshus måste den som beviljats bygglov ha ett startbesked innan huset får börja byggas. Före startbeskedet hålls ett tekniskt samråd om de tekniska egenskapskrav som ställs på byggnaden. När huset är färdigbyggt kontrolleras det av en byggnadsinspektör. När det gäller sjöbodarna kan byggnadernas enkla konstruktion och ursprungliga användningsområde vara orsak till att kommunen inte ställde hårdare krav vid uppförandet, menar bygglovschefen.

– Det vanliga när det gäller sjöbodar är att de står intill en träbrygga och ganska tätt tillsammans. Det är därför det ska användas som förråd. Materiella värden som går upp i rök, kan de flesta leva med, säger Christer Andersson.

Han medger att systemet är "lite trögt" när det gäller tillsynsärenden av det här slaget.

– Vi måste låta alla inblandade yttra sig och vi kan inte fläska till det med panikåtgärder innan vi känner till allt. Även om vi beslutar om åtgärder innebär den demokratiska ordningen att ägarna kan överklaga ärendet i tre instanser. 

Hans Karlsson är ordförande i Råneå båtklubb, som äger marken sjöbodarna står på. Inte heller han vet om väggarna är byggda för att skydda mot brandspridning. 

– Vi har ju aldrig någon insyn i ägarnas dialog med kommunen, vi ser inga bygglov eller så. Det borde väl ha funnits med när ägarna sökte lov för installation av braskaminer, så tänker jag i alla fall.

Vad tänker du om att sjöbodar används för övernattning och ägarna eldar i dem, med tanke på brandrisken?

– Jag har inte tänkt på det så. Vi ser positivt på att folk rör sig i området, men det här kan ju vara en annan del av frågan. 

Uppgifter saknas

Det ursprungliga bygglovet söktes 1998 för de 15 sjöbodarna närmast hamnen. Stugorna står på mark som ägarna arrenderar av Råneå båtklubb. De ägs av privatpersoner. Flera av ägarna har gjort bygganmälan om installation av braskamin till kommunen, anmälningar som kommunens bygglovsavdelning också har godkänt. 

Norr Media har sökt ansvarig för företaget som byggt sjöbodarna, för att få reda på hur väggarna är konstruerade. Han har dock inte gått att nå. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!