Ortens lax snart åter i butikerna

På onsdagen gick startskottet för laxfisket i Bottenviken.Det gläder handlare och restaurangägare.– Det pratas så mycket om dioxinet i laxen men folk kräver ortens lax. Den är vår största inkomstkälla sommartid, säger Jon Johansson som har en fiskdisk i Coop Forum på Storheden i Luleå.

Det blev ingen ortens lax till midsommar i Jon och Evas fiskbod. "Men i nästa vecka smäller det", säger Jon Johansson.

Det blev ingen ortens lax till midsommar i Jon och Evas fiskbod. "Men i nästa vecka smäller det", säger Jon Johansson.

Foto: Linnéa Bergenudd

LULEÅ2013-06-20 16:10

I onsdags fick yrkesfiskarna äntligen börja fiska efter lax i Bottenviken.

Fisket är strängt reglerat. Laxen har varit rödlistad med hänvisning till begränsad tillgång och såväl ICA- som Coop-butikerna har varit förbjudna att köpa in den.

– Men Luleälvslaxen är odlad och håller på att bli grönlistad, säger Jon Johansson.

Han och hans mor Eva driver Jon och Evas Fiskbod i Coop Forum på Storheden och deras kunder kräver ortens lax. Han menar också att Luleälvslaxen håller toppkvalitet.

– Den odlas för att fiskas och är världens bästa lax. Den simmar fritt i öppet hav, äter naturlig mat och får naturliga muskler. Det är något helt annat än den norska odlade laxen. Den vägrar norrmännen själva att äta på grund av dioxinerna och ett annat gift, säger Jon Johansson.

Paradrätter

Daniel Andersson som äger ICA Kvantum i Luleå gläds också åt att snart kunna erbjuda ortens lax. Det är vad också hans kunder frågar efter.

Krögaren Steve Miell som driver Hamnköket i Lövskärs hamn i Luleå kan börja erbjuda sina paradrätter lagade på ortens lax igen.

– Jag är så stolt över den lokala råvaran, säger han.

Bland yrkesfiskarna grumlas fiskarglädjen över alla som de tycker överdrivna dioxinlarm.

– Det gäller alla fisksorter. Världsnaturfonden kommer med skrämmande giftrapporter och rödlistningar, säger Luleåfiskaren Johan Blomqvist.

Jon Johansson berättar om fiskare som själva tänker börja skicka in fisk för dioxinprov eftersom de inte tror på de halter som myndigheterna rapporterar.

– En sak är säker. Luleåborna kräver att vi erbjuder ortens lax. Annars byter de fiskhandlare. För vår del är Luleälvslaxen den överlägset största inkomstkällan, säger Jon Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om