Föräldrasupporten i Luleå känner till att kommunen och polisen har gått ut med info till vårdnadshavare gällande kontona, men de har ännu inte själva blivit kontaktade av några föräldrar kring händelsen.
Agneta Larsson på Föräldrasupporten menar att det är svårt att ha full koll på vad barn och unga gör på sociala medier, men att det är viktigt att som förälder visa intresse för vad som försiggår på plattformarna.
– Det vi kan göra som föräldrar, och som vi också behöver bli bättre på, det är att vara intresserade av vad våra barn gör på sociala medier och på nätet, säger hon.
Hon menar att det är viktigt att som förälder vara nyfiken och undvika att enbart komma med varningar och förmaningar, då det kan få motsatt effekt.
– Det skapar ofta ett mycket större motstånd hos barnen och ungdomarna och också en känsla att mina föräldrar ogillar det här. Det kan bli lite av en "katt och råtta-lek" och att barnet inte berättar alls. Framförallt om det då händer någonting otäckt, då vill man verkligen inte berätta det. För då kanske man tänker att man kommer bli straffad, eller att ens föräldrar kommer förbjuda eller tvinga en att ta bort apparna.
Om man får reda på att ens barn blivit utsatt, hur kan man som vårdnadshavare prata med sitt barn då?
– Då är det bra att säga precis det, "Jag har hört att du har blivit utsatt för det här". Sen stannar man där, och frågar sedan barnet "Vad säger du om det?", "Vill du berätta?" eller "Är det okej att vi pratar om det?".
Hon fortsätter:
– Att hålla sig själv lugn och saklig är bättre ingång till pratet än att man är jätteupprörd och stressad. Vilket man såklart blir som förälder för man vill skydda sina barn. Men om det får ta över då har man mycket sämre chans att få till ett snack eller ens kunna lyfta det.
Att behålla lugnet, vara ärlig samt fråga istället för att skuldbelägga är delar Agneta Larsson menar är bra att tänka på i samtal med sina barn. Oavsett om de befaras blivit utsatta eller om man som vårdnadshavare känner oro kopplat till informationen som gick ut under tisdagen.
Att plocka bort appar från barnets telefon menar hon kan vara en kortsiktig lösning om någonting hänt som inte kan lösa på annat sätt, men det brukar inte hålla över tid.
– Att göra något med våld fungerar inte, då kommer barnet försöka hitta vägar att använda den där appen oavsett.