Oro och nyfikenhet när Hybrit presenterade sina planer

Det var stort intresse när Hybrit kallade till samrådsmöte för sin kommande demoanläggning.

Det blev ett coronasäkert utemöte när Hybrit kallat till samrådsmöte.

Det blev ett coronasäkert utemöte när Hybrit kallat till samrådsmöte.

Foto: Reino Jillker

Luleå2020-07-01 07:14

Strax utanför Hybrits pilotanläggning hade företaget kallat till samrådsmöte på tisdagskvällen. För när pilotanläggningen i höst kör igång om planerna håller, så har man nu kommit så långt med planeringen av den kommande demoanläggningen att man kallat till samrådsmöte. Och intresset för anläggningen är stort.

– Vi ser den här anläggningen från vår sommarstuga och nu vill vi veta vad det är. Vad vi funderar på är om det kommer att bullra mycket och det ska det tydligen göra. Det är inte så kul. Det räcker med bogserbåtar, SSAB och kolhanteringen. Så vi hoppas de bygger demoanläggningen i Gällivare, säger Annika Laestadius.

Det är inte bestämt var demoanläggningen kommer att byggas. Endera i Luleå eller på LKAB:s område i Vitåfors i Koskullskulle.

– Gällivare kanske också vill ha anläggningen så det kanske blir politik i det hela, säger Anders Hedman.

Det var flera som kommit för att de var intresserade av de tekniska frågorna angående anläggningen.

– Jag har kommit hit för att jag är intresserad av tekniken, men också av utvecklingen här i Luleå. Om industrin framtid, men också om riskerna med en sådan här anläggning, säger Hans Isaksson.

Hybrit är ett samriskbolag ägt av LKAB, SSAB och Vattenfall och syftet är att utveckla en teknik för en fosilfri järn- och stålframställning. I stället för koks och kol som i dag används kommer man i anläggningarna att använda fossilfri el och vätgas och därmed kommer utsläppet att bli vatten i stället för koldioxid.

– Jag tycker det är bra att vi kommer bort från den fossila användningen. Jag har inga speciella synpunkter på anläggningen men är mest intresserad av tekniken, säger Kari Korkala.

När jag lyssnat runt här hör jag att flera ställer teknikfrågor.

– Ja, vi är flera här som är ingenjörer. En del mer insatta än andra.

Bengt Axelsson bor i Svartöstan och har svårt att ha en uppfattning om anläggningen, men han tror på tekniken.

– Jag tycker att någonstans måste vi göra något för det här jordklotet och det här är ett bra steg. Stål behöver vi och kan vi göra det på ett renare sätt så är det naturligtvis intressant. Det blir mycket dyrare till att börja med men det blir en avsevärt mycket renare process, säger han.

Hade du någon fråga med dig?

– Jag frågade hur de ska göra med överskottsvärmen och fick höra att om de avvecklar gamla SSAB som ger all fjärrvärme här i stan så kommer man kanske att kunna ta vara på värmen härifrån.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!