Stor oro hos elever med NPF inför skolstarten

Många elever med NPF känner stor eller ganska stor oro inför skolstarten, det visar en enkätundersökning från Riksförbundet Attention. Här är specialpedagogens råd för de som känner oro inför skolstarten.

En undersökning gjord av Attention med över 5 500 svarande, visar att 65 procent av alla elever med NPF känner stor eller ganska stor oro inför terminsstarten. För deras föräldrar är siffran hela 75 procent.

En undersökning gjord av Attention med över 5 500 svarande, visar att 65 procent av alla elever med NPF känner stor eller ganska stor oro inför terminsstarten. För deras föräldrar är siffran hela 75 procent.

Foto: Jessica Gow/TT

Luleå2022-08-11 11:00

Enkäten är besvarad av drygt 5 500 föräldrar och vårdnadshavare till barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF). Resultatet av svaren visar att 65 procent av alla elever med NPF känner stor eller ganska stor oro inför terminsstarten. Bland deras föräldrar är siffran 75 procent. 

– Det är väldigt oroande siffror eftersom skolan spelar en central roll i barns liv. Att gå i skola och att vara tillsammans med kamrater, det kretsar väldigt mycket kring det för barn, säger Anki Sandberg, förbundsordförande för Riksförbundet Attention. 

Enkäten är genomförd i augusti 2021. Men Anki Sandberg menar att hon har svårt att se att siffrorna kommer förändras efter årets enkät som ska genomföras vecka 32. 

– Jag har väldigt svårt att tro att någonting har hänt i skolsverige som egentligen ändrar detta. Men vi kommer göra en ny uppföljning, säger hon. 

För att som vårdnadshavare och barn minska oron inför skolstarten säger Carin Josefsson, specialpedagog i grundskolan i Luleå kommun, att det är bra att besöka skolan innan den börjar.  

–Vi börjar ju en vecka innan så det finns möjlighet att komma och besöka klassrummen och lärarna. Det tror jag är en framgångsfaktor, säger hon.

Ytterligare råd enligt Josefsson är att skapa en tidig relation med mentorerna och se hur skolan ser ut innan den börjar i en lugn miljö när det inte är en massa barn där.

– Jag tror mycket för att bygga bort den här oron är att bygga relationer, att se vilka kommer jag möta när jag kommer till skolan. Det har många av de här barnen jobbigt med, nya personer och så där.

Hon nämner även att man kan kontakta skolan och som vårdnadshavare berätta vad ens barn har jobbigt med för att tillsammans hitta lösningar. 

– Vi har många elever som kanske kommer och känner på klassrummen och säger att de vill sitta nära en dörr för att kunna ta sig ut eller om det är någon sak i klassrummet. Så man försöker bygga bort det som kan vara jobbigt för eleverna, säger hon och fortsätter:

– Och att vi får reda på från skolan vad det är som kan vara jobbigt för just den här specifika eleven. Ju mer vi får redan på innan eleverna kommer, desto mer kan vi försöka anpassa och tillrättalägga så att det ska fungera för eleverna, säger Josefsson. 

Råd inför skolstarten

Ta tidig kontakt med skolan inför terminstarten.

Åk till skolan och besök klassrummen. 

Kom och hälsa på skolan innan det blir rörelse och mycket barn.

Förbered ditt barn och få in rutiner inför skolstarten. Exempelvis att man går och lägger sig i tid.

En del barn kan behöva titta på skolböckerna innan. Gå till skolan och låna böcker för att se vad som ska komma. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!