Oro inför nya bränslet: "Det skadar motorer"

Den första augusti får Sverige en ny bensin som innehåller mer biodrivmedel än tidigare. Förändringen väcker oro bland ägare av gamla veteranbilar. "Motorerna kan ta skada", säger Peter Frankkila, ordförande i Norrbottens motorhistoriker.

Dick Sandberg och Peter Frankkila är kritiska till det nya bränslet, E10. På bilden syns föreningen Norrbottens motorhistorikers raritet, en Ford Anglia Tudor från 1952.

Dick Sandberg och Peter Frankkila är kritiska till det nya bränslet, E10. På bilden syns föreningen Norrbottens motorhistorikers raritet, en Ford Anglia Tudor från 1952.

Foto: Mikael Leijon

Luleå2021-06-22 19:00

Regeringsbeslutet syftar till att minska utsläppen av växthusgaser. Det innebär att den nya standardkvalitén för 95-oktanig bensin kommer att bestå av tio volymprocent av etanol i stället för dagens fem. Det nya bränslet kallas E10.

Det är i skrivande stund oklart hur mycket bensin- och dieselpriset kommer att påverkas av förändringen. Regeringskansliet har gjort bedömningen att priset kan stiga med uppemot 35 öre per liter.

För den enskilda bilisten innebär förändringen fler tankstopp. Etanol har ett lägre energiinnehåll än bensin, vilket medför högre förbrukning.

Peter Frankkila och Dick Sandberg från Norrbottens motorhistoriker är kritiska till förändringen. Föreningen har 900 medlemmar i Norrbotten.

– Motorer i gamla vintagebilar kan ta skada. Det nya bränslet skadar tätningar och packningar samt kan förstöra bränslesystemet. Ingen kan i dag uppskatta hur fort skadorna kan uppstå, men det är ingen tvekan om att det på sikt kommer att ha en negativ inverkan på veteranbilar, förklarar Peter Frankkila.

Han förutspår att möjligheten att få tag i reservdelar som exempelvis gummitätningar till gamla bilmodeller kommer att bli betydligt svårare.

– Miljön är viktig, men en bil av det här slaget kör bara 100 mil under en sommar. Det går åt två tankar, vilket innebär ett utsläpp som är en mikrodroppe i det stora hela.

Hur kommer ni att agera?

– De flesta ägarna till vintagebilar kommer att fortsätta att tanka 98 oktan med fem procent etanol - så länge som den finns kvar. Det är det bästa alternativet, men vad händer om myndigheterna väljer att höja etanolhalten även i det bränslet? Jag efterlyser en linje som gör det möjligt att förutse vad som ska hända om två eller fyra år.

Peter Frankkilas ögonsten är en Mercedes SL500 cabriolet från 1994 som inte än kan benämnas som en veteranbil, men han anser att modellen är en blivande klassiker.

Dick Sandbergs dyrgrip är en guldfärgad Plymouth Sport Fury från 1966 som det finns bara två exemplar kvar i Sverige.

– Vi slår vakt om ett kulturarv. De här gamla bilarna är något helt annat än dagens fordon som är nästan omöjligt att skilja åt. Alla ser likadana ut. Det finns en befogad oro bland våra medlemmar att deras klenoder ska ta skada av det nya bränslet, säger Dick Sandberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!