Sedan den 1 maj inleder Karolinska sjukhuset i Stockholm inte längre hormonbehandlingar hos minderåriga med diagnosen könsdysfori, om det inte sker inom ramen för forskningsstudier. Anledningen är att man anser att behandlingarna saknar tillräckligt vetenskapligt underlag och att det är svårt för patienten att bedöma riskerna med behandlingen.
Diagnosen könsdysfori sätts när en person upplever ett lidande kopplat till att den inte identifierar sig med sitt biologiska kön. Karolinska sjukhusets besked har enligt SVT fått andra regioner att diskutera ett eventuellt behandlingsstopp.
Det oroar Joakim Isaksson Markström, ordförande för den sexualpolitiska organisationen RFSL i Luleå och norra Norrbottens län:
– Det är en läskig utveckling. För vad är alternativet för den som inte får en behandling? Ett stopp skulle öka den psykiska ohälsan hos transpersoner ytterligare.
Region Norrbotten genomför inte hormonbehandling av minderåriga i egen regi. De länsbor som genomgår en sådan gör det vid Region Västerbottens könsidentitetsmottagning. Där har man beslutat att inte följa Karolinska sjukhusets exempel.
”Tills vidare fortsätter vi arbetet och följer kunskapsutvecklingen med syfte att stötta dessa ungdomar enligt dagens kunskapsläge, trots att det är komplext”, skriver mottagningen i ett mejl.
Beskedet lugnar Joakim Isaksson Markström – till viss del.
– Jag är jätteglad över att de har tagit ett så moget beslut. Men jag är ändå orolig över hur det kan bli i framtiden.