Länsstyrelsernas viltförvaltningsdelegationer består av politiker samt representanter för en rad näringar och intressen kopplade till skog och natur. Från den 1 april utökas de med en företrädare för naturvårdsintresset och ytterligare en delegat som ska representera ekoturismen.
Björn Sprängare, ordförande för Jägareförbundet, anser det vara en markering av regeringen för att tillgodose Miljöpartiets väljare.
– Man säger att det ska bli bättre balans i viltförvaltningsdelegationerna. Det finns inget motiv till detta. Delegationerna fungerar väl, säger Sprängare till Sveriges radios ekoredaktion.
Initiativet kommer från miljöministern Karolina Skog (MP). Hon stödjer sig bland annat på forskning vid Luleå tekniska universitet som pekat på överrepresentation av jaktintresset eftersom många politiker i delegationen också var jägare.
– Den sammantagna bilden ger grunden till att vi ser att det finns en obalans idag. Jägarintresset är oproportionerligt representerat och därför har vi gått fram med beslut om att förbättra balansen, säger Karolina Skog till radion.
Tore Hjort, vice ordförande för Jägareförbundet i Norrbotten, är av motsatt uppfattning.
– Jägarnas synpunkter har sällan haft någon betydelse. För vår del gör förändringen varken till eller från.
Som exempel nämner han frågan om brunstuppehåll under älgjakten, där jägarintresset blev nedröstat i delegationen.
– Jag vill påstå att jägarna är de största naturvårdarna som finns, men jag anser att vårt inflytande i viltvårdsdelegationen är försvinnande litet, säger Tore Hjort.
Landshövding Sven-Erik Österberg är ordförande för viltvårdsdelegationen i Norrbotten:
– Vi tycker i och för sig att det fungerat bra med den sammansättning vi haft i Norrbotten. Här är det många som sitter på politiskt mandat som också är jägare, så jag tycker nog att jägarintresset är väl tillgodosett i det avseendet.