Oppositionen tvekar om närsjukhus i centrala Luleå

Oppositionen är skeptisk till förslaget om "ett mindre närsjukhus" i Luleå. "Det finns all anledning att vara fundersam när man kastar fram någonting så där", säger Anders Öberg (S).

"Finns all anledning att vara tveksam", säger Anders Öberg, S.

"Finns all anledning att vara tveksam", säger Anders Öberg, S.

Foto: Pär Bäckström/Frilans

Luleå2020-09-25 07:00

Den 14 oktober ska regionstyrelsen ta beslut om att ge regiondirektör Anna-Stina Nordmark Nilsson uppdrag att se över möjligheterna att skapa ett "mindre närsjukhus" i Luleå, vilket är arbetsnamnet för att centralisera sjukvård i området runt Stadsviken. 

Oppositionsrådet Anders Öberg säger att det ännu inte finns något underlag som politikerna i regionstyrelsen kunnat ta del av.

– Men det finns all anledning att vara fundersam när man kastar fram någonting så där.

Han känner en oro över vad effekterna blir för de andra hälsocentralerna i Luleå och om de kommer att finnas kvar i den omfattning som finns i dag.

– Finns det andra möjligheter man skapar genom att göra det här sjukhuset och vilken roll kommer i så fall Sunderby sjukhus och akuten där att ha fortsättningsvis?

Inte heller oppositionsrådet Glenn Berggård (V) vet mer än det han läst i tidningen.

– Vi har inte fått beslutsunderlagen än. Men vad jag förstår ska ett minisjukhus ha vårdplatser och det känns lite bakvänt att flytta vårdplatser från befintliga sjukhus till andra när vi egentligen har kommunaliserat hemvården. Jag är lite tveksam till om att ett närsjukhus skulle vara lösningen, säger han.

–Jag ser inte automatiskt att man ska slå ihop alla hälsocentraler till en. Men vi får se vad det kommer för beslutsunderlag och ta ställning till det då.

Oppositionsrådet Marianne Sandström (SD) säger att det är viktigt att en noggrann analys av hur det kommer att påverka patienterna görs.

– Man kanske skulle göra en effektivitetsvinst, öka patientflöden och korta väntetider och då ser jag absolut som att det är en förändring som är görbar, säger Marianne Sandström.

Hon konstaterar att det runtom i regionen finns många som inte har en hälsocentral på sin ort.

– För Luleåborna skulle det inte bli så mycket längre att åka om det blev en större hälsocentral. Vi måste arbeta för att behålla hälsocentralerna som finns ute i regionen, det viktiga är att vi har en spridning på hälsocentralerna. Sedan är det viktigt att man tar höjd för folkmängden i Luleå, säger Sandström.

Hon tycker att det är viktigt att göra satsningar och förändringar.

– Det betyder inte alltid att det blir sämre för patienten. En större hälsocentral kanske ger ett ökat utbud och större tillgänglighet, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!