Carola Lidén, C:s gruppledare i fullmäktige, jobbar själv som fritidspedagog och är väl medveten om hur vikariebristen slår mot lärarkollegorna. Skolan hotas också av en fortsatt lärarflykt på grund av tuffa arbetsvillkor, menar hon.
– Jag vet flera lärare som har avslutat sin tjänstgöring här för att börja jobba i närliggande kommuner i stället.
Orsaken handlar inte främst om lönenivåerna – utan om arbetsbelastningen.
– Om inte jag som lärare får rätta resurserna för att genomföra arbetet på ett tillfredställande sätt, utan går hem med ont i magen, gör den ökade stressen att jag söker mig till en annan arbetsgivare i stället.
De brister som Arbetsmiljöverket pekar på beskriver hon som ett misslyckande för de styrande S + M men också för förvaltningen.
– En hård, berättigad kritik. Man har inte lyssnat på lärarkåren.
Partikollegan Arne Nykänen (C), ledamot i barn- och utbildningsnämnden, hoppas att myndighetstillsynen väcker politisk debatt i kommande valår.
– Väldigt bra att Arbetsmiljöverket lyfter bristerna i skolan. De kommer också med konkreta förslag, när det gäller ökad grundbemanning, storlek på klasserna och stöd till elever med särskilda behov.
– De styrande måste inse att effektiviseringarna får konsekvenser. Vi i opposition har hela tiden föreslagit att besparingarna på skolan måste minska, säger Nykänen.