Vänsterpartiet lämnade redan under söndagskvällen in en snabbinterpellation med ett antal frågor till Socialdemokraterna.
Bland annat vill V veta hur snabbt S ska vidta åtgärder utifrån resultatet, hur partiet vill genomföra framtagandet av en ny utvecklingsplan, om delar i Framtidens skola-beslutet ska pausas och om S är redo att ompröva redan genomförda nedläggningar.
– Vi vill inte ha någon långbänk. Det ska inte behövas en månad av analyserande. Ärendet har pågått under lång tid och S måste ha funderat på det här, säger Bertil Bartholdsson (V), gruppledare.
Beslut om hur folkomröstningen ska efterlevas tas i kommunfullmäktige den 21 december enligt planen. Ärendet går via kommunstyrelsen. Något förslag på beslut läggs inte från förvaltningen.
Även från andra håll i oppositionen höjs röster för ett snabbt agerande och att resultatet ska respekteras.
– Vi är glada och stolta över segern, och fast beslutna att jobba vidare för att kommunfullmäktige ska följa resultatet. Jag tycker att ett valdeltagande på 38 procent är bra. Det ligger i överkant av medelvärdet för hur engagemanget brukar se ut i folkomröstningar om skolor, säger Liv Shange Moyo, gruppledare för Rättvisepartiet.
– Jag hade förväntat mig fler röstande men jag tror att bland annat coronapandemin spelade in. Resultatet är väldigt tydligt och vi anser att fullmäktige bör ta fasta på folkinitiativets alternativ, säger Dan Ankarholm (SJVP), gruppledare.
– Man kan känna oro när det i kommunledningen verkar finnas en förutbestämd tanke att inte vilja lyssna på medborgarna ifall de inte håller med ledningen. För mig är resultatet väldigt tydligt. Ledningen har inte fått något som helst stöd för sin nuvarande linje att forma skolan i Luleå, säger Samuel Ek (KD), gruppledare.
– Jag är besviken på medborgarna, att inte fler går ut och röstar. Men beslutet är tydligt. Socialdemokraterna måste ta hänsyn till det, allt annat är otänkbart, säger Erland Nilsson, Landsbygdspartiets gruppledare.
Moderaterna ställde sig utanför folkomröstningen.
– Jag är förvånad över att valdeltagandet blev så lågt. Vi hade nio partier som gick "all in" och media ägnade stort utrymme åt frågan. Utgången var väntad, säger gruppledaren Anders Josefsson.
Hur ställer ni er till resultatet?
– På något sätt måste fullmäktige svara på det. Vi kan absolut inte ignorera resultatet. Vad som ska göras vet jag inte i dag.