Öppna journaler kan ge patienter oroande besked

Den första juni kan du läsa även din läkares osignerade anteckningar på journaler via nätet. Det öppnar en risk för att patienter kan få oroväckande besked innan de kontaktats av läkare.

Öppenhet. Nu öppnar region Norrbotten för att patienter ska få tillgång till sina provsvar och även osignerade läkaranteckningar genom journaler via nätet. Förändringen träder i kraft den första juni.

Öppenhet. Nu öppnar region Norrbotten för att patienter ska få tillgång till sina provsvar och även osignerade läkaranteckningar genom journaler via nätet. Förändringen träder i kraft den första juni.

Foto: Anders Köjs

LULEÅ2017-05-18 14:17

– Det finns en sådan risk, men jag tycker att fördelarna överväger nackdelarna, understryker Mats Weström, medicinsk sakkunnig inom närsjukvården.

Sedan 2012 genomgår sjukvården en stor förändring. Uppsala var först i landet att skapa en digital tjänst.

I Norrbotten infördes förändringen i juni 2016. I dag är det möjligt att läsa sin journal via dator, mobil eller läsplatta. Det krävs att man har elektronisk legitimation eller ett digitalt bank-ID. Inloggningen sker via webbsidan 1177.se.

Drygt 28 000 norrbottningar har skaffat sig digital tillgång till sina läkarjournaler, vaccinations- eller läkemedelslistor. Nu vill region Norrbotten att även patienters provsvar ska vara tillgängliga från den första juni.

– I dag är det bara läkare som har tillgång till labbsvar. Det är mycket som vi läkare ska hinna med och visst händer det att ett provsvar hamnar underst i högen. Patienter har uttryckt frustration över att de måste ligga på för att få reda på sitt blodvärde, berättar Mats Weström.

Den planerade förändringen ställde vården inför ett dilemma. I förra veckan upptäckte region Norrbotten att tekniken gör att även läkarnas osignerade anteckningar måste göras tillgängligt för allmänheten i stället för att som i dag läggas ut med 14 dagars fördröjning eller efter att läkaren godkänt publicering.

Beskedet fick närsjukvårdens medicinske sakkunnige att genomföra en remissrunda. Läns- och närsjukvården gav klartecken på onsdagen. Den första juni blir provsvar och osignerade läkaranteckningar tillgängliga utan fördröjning.

– Vi blir inte först i landet. Erfarenheterna från andra landsting är övervägande positiva. Genom att patienter själva kan bevaka sina provsvar ser vi att trycket mot laboratorier och kliniker lättar, förklarar Mats Weström.

Ökar risken att patienter kan få oönskat cancerbesked innan de kontaktas av läkare?

– Svar från vävnadsprover kommer inte att visas i ett första skede. Däremot kan en läkare ha gjort en notering om misstanke om cancer. Det är möjligt att patienten får syn på alarmerande provsvar eller blir ängslig över något som de inte förstår, men publiceringarna kommer att ha en tydlig gul markering att patienterna bör vända sig till vården med sina frågor. Djupintervjuer med drabbade visar att flera tycker att det var bättre att få reda på det via datorn än vid ett senare tillfälle.

Journaler via nätet

I dag publiceras osignerade läkaranteckningar med 14 dagars fördröjning eller efter godkännande av läkaren i fråga. Norrbotten blir det åttonde region/landsting i landet att låta även osignerade läkaranteckningar bli tillgängliga för allmänheten. I dag är provsvar tillgängliga i 10 av totalt 19 landsting/regioner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!