Öppet hus i vården
Personer på demensboenden får inte låsas in. Det har Socialstyrelsen beslutat. I Luleå fungerar det redan så.- Vi låser dörren till avdelningen. Men vi har koden intill, säger Markus Norberg, undersköterska på Sundsgårdens äldreboende.
"Om någon vill gå ut så brukar vi gå en sväng", säger Markus Norberg, undersköterska som arbetar på demensavdelningen Havsviken. FOTO: Göran Ström
Foto: Göran Ström
Kan öppnas
- Vi har nya handtag i lägenheterna så om de viks ner öppnas dörren, även om den är låst utifrån, säger Markus Norberg som jobbar på demensavdelningen Havsviken på Sundsgården.
På avdelningen finns tio personer som bor i egen lägenhet.
Markus Norberg har arbetat tolv år i äldrevården, sex av dem inom demensboende.
- Jag trivs jättebra. Jag skulle inte vilja ha något annat jobb. Det är varierat, man får skratta och det händer mycket under en dag.
Bälten
Han pratar om vikten av ett individanpassat omhändertagande. Att lära känna varje person och veta hur den vill ha det. De vardagliga aktiviteterna är betydelsefulla och målet är att de dementa ska göra allt de klarar av.
- Någon kanske man kan hjälpa att fylla första skeden och föra den till munnen, sedan klarar han eller hon att äta själv.
Bälten använder de endast om sjuksköterskan föreskriver det.
- Det kan vara för dem som inte kan gå, men kanske glömmer bort sig och försöker resa sig upp och det finns risk att de faller och slår sig.
Ulla Olsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska vid Luleå kommun, pekar också på den individanpassade vården.
- Vi frågar alltid den enskilde om hur hon eller han vill ha det. Om de vill att vi ska låsa till lägenheten så gör vi det, säger Ulla Olsson.
Avledningsmanöver
Hon hänvisar till att alla vi vill ju låsa om oss när vi går och lägger oss på kvällen.
- De kan ju låsa upp om de vill gå ut, säger Ulla Olsson.
Dörrarna till avdelningen är låsta med kodlås. Koden sitter intill. Nu är det få som är dementa som klarar av att slå en kod.
- Då ska personalen hjälpa till. Antingen beslutar man att någon kan gå med ut eller så försöker man avleda genom att föreslå en kopp kaffe i köket eller ett besök på grannavdelningen, säger Ulla Olsson.
Socialstyrelsen har tidigare utfärdat förordningar om på vilket sätt tvångsåtgärder får användas inom vården. Nu anser utredarna att det inte finns något lagstöd för dem.
- Förra sommaren meddelade regeringen att den inte ska gå vidare med lagstiftning, säger Helena Axestam, utredare på Socialstyrelsen.
Tvånget borta
Därför är möjligheterna att använda tvångsmedel inom vården borttagna.
- Om man ska använda bälte så ska det vara rekommenderat av till exempel arbetsterapeut. Det kan ju faktiskt hjälpa en del så att de kan sitta upp. Men vi ska också komma ihåg att det hänt olyckor där folk har strypts i dem.
Fakta
➤ Om någon vill bli inlåst så ska denne kunna ta sig ut själv.
➤ Om en dement person har svårt att öppna en dörr ska denne få hjälp relativt omgående.
➤ Om någon har svårt att öppna dörren själv ska det finnas möjlighet att nå kontakt med personalen för att få hjälp.
➤ Om en person bett om en sak tidigare, till exempel att bli inlåst, så har den rätt att ändra sig när som helst, hur ofta som helst.
➤ I en av Sveriges grundlagar, regeringsformen (RF), förutsätts att ingen medborgare ska kunna utsättas för samhälleligt tvång utan lagstöd. Det finns i dag inget lagstöd för att låsa in och sätta dementa personer i bälte utan deras eget medgivande.
Källa: Helena Axestam, Socialstyrelsen
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!